Statliga nättroll i Ryssland

Sverige lutar åt att gå med i Natos center för strategisk kommunikation. Syftet är att bli bättre på att bekämpa lögner och halvsanningar på nätet i allmänhet och i sociala medier i synnerhet. Finland är redan med och nyheten uppmärksammas i Hufvudstadsbladet.

Även om detta innebär ytterligare ett steg närmare Nato är det svårt att se hur frågan kan bli kontroversiell. I svensk debatt är oron redan stor över hatiska och ensidiga inlägg på sajter, kommentarsfält och sociala medier.

Här handlar det främst om rysk propaganda. För där finns statliga nättroll. De driver propaganda med osanna eller överdrivna påståenden.

I ett krisläge kunde det bli riktigt allvarligt, nu är risken snarare att felaktiga uppgifter sprids vidare av så kallade traditionella och otraditionella medier.

Optimismen efter kommunismens fall i Europa känns idag långt borta. Alltmer av minnena från kalla kriget återkommer, med spänning, sanktioner och propagandakrig. Det märks att president Putin beklagade Sovjets fall.

Det gäller dock att västvärldens regeringar undviker att själva ge sig in på annat sätt än att så snabbt som möjligt avslöja lögner och halvsanningar. Opinionsbildning mot Putinregimen bör fortsatt skötas av icke-statliga aktörer, och vi i media behöver lära oss att bli bättre på källkritik. Här kan förhoppningsvis Nato-centret vara till hjälp.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *