Hur farlig är varmkorven?

farlig-korv-2

Se upp? Varm korv klassas som cancerframkallande.

Foto: TT

Det är inte bara i Sverige som WHO:s larm om cancerrisk vid ätande av charkprodukter och (kanske) av rött kött. Nyheten var inte ny, det nya var att WHO hade ställt sig bakom slutsatserna. Genomslaget blev också olika, stort i Aftonbladet, litet i Expressen.

Guardian har en som det verkar bra sammanfattning av läget. Om alla åt över gränsen för charkprodukter skulle sju av hundra, i stället som nu sex av hundra få cancer. Illa för den som är den sjunde, men trots allt en modest riskökning.

På Guardians webbsida finns samtidigt en annan artikel om att farorna med att äta socker har  kraftigt underskattats.  Så det finns gott om faror i maten.

När vi ändå är inne på Guardian håller jag med om ledarkommentaren slutsatser. Ät varierat men måttfullt och motionerna. Men visst verkar  senaste årtiondenas kraftiga ökning av köttätandet onödig.   (som dock verkar osannolik när människor intervjuas, de säger sig nästan alla äta mindre kött än tidigare. Ögontjänare?)  Det borde inte vara någon större uppoffring att återgå till 1990-talets konsumtion.

Publicerat av

En kommentar till “Hur farlig är varmkorven?”

  1. Kan det vara så att den högre köttkonsumtionen beror på att vi, med högre köpkraft, allt mera äter "rent" kött, kycklingfilé i stället för hel kyckling, biff i stället för korv (som innehåller en del annan hokuspokus än kött) o s v. Så båda har rätt: folk som säger sig inte äta mera kött (avser köttprodukter) och statistiken som visar större konsumtion av kött.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *