16-åringar får göra mer i Storbritannien

Det har blivit politisk strid om rösträttsåldern i den brittiska folkomröstningen om EU. Den konservativa regeringen vill ha 18 år, samma som i allmänna val. Andra partier förespråkar att 16-åringar, som i folkomröstningen om skotsk utbrytning, ska ha rösträtt i EU-omröstningen.

Nu har överhuset, där De konservativa saknar egen majoritet, ställt sig bakom rösträtt för 16-åringar i folkomröstningen. De folkvalda underhuset har sista ordet, men det kan göra att folkomröstningen inte kan hållas tidigare än i oktober nästa år. Skulle premiärminister David Cameron nå en uppgörelse med övriga EU talar mycket för att han och regeringen vill ha folkomröstningen så snart som möjligt.

Här finns utrymme för fortsatt dramatik. I formfrågan kan det tyckas märkligt att det icke folkvalda överhuset förhalar något som ingick i regeringspartiets valmanifest. Å andra sidan är det valsystemet, inte väljarna, som har givit De Konservativa majoritet i underhuset.

Bland annat Liberalerna kräver att 16-åringar också bör få rösta i nationella val. I den länkade artikeln menar Liberalernas partiledare Tim Farron att eftersom 16-åringar får gå med i armén och gifta sig bör det också få rösta.

Nu är verkligheten som så ofta mer komplicerad. 16-åringar får gå med i den brittiska yrkesmilitären, men de får inga stridande befattningar förrän de har fyllt 18 år. 16- och 17- åringar får gifta sig, men bara om föräldrarna ger sitt tillstånd. Här verkar det dock finnas möjligheter att överklaga.

Fast enklare verkar  för dem som bor i England eller Wales vara att resa till Skottland. För där behöver 16- och 17-åringar inte föräldrars tillstånd för att gifta sig.

I Sverige finns också förespråkare, som Miljöpartiet, för att 16-åringar ska få rösta. Här tycker jag det är enkelt och logiskt att säga nej. Vi blir myndiga, får köra bil och gifta oss när vi fyller 18. Här är trenden på andra områden snarare att det blir fler åldersgränser och att de flyttas uppåt.

Då vore det att ta för lätt på rösträttens betydelse om åldersgränsen för denna viktiga demokratiska rättighet skulle vara lägre än myndighetsåldern.

I Storbritannien är argumenten för starkare, 16-åringar får redan göra mer än i Sverige. Men det finns redan restriktioner för 16-18 åringar om militär och att få giftas , så jag tycker det verkar mer rimligt att behålla 18 år som gräns för rösträtt.

Sedan kan britterna också fundera på att höja åldern för att få giftas, den har varit 16 år sedan 1929.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *