Terrorism är "vardagsmat" i Nigeria

Bra att polisen grep den misstänkte terroristen. Men nog verkar det finnas en hel del frågetecken kring gripandet. Så det är bara att hoppas att rätt person har gripits.

Samtidigt pågår betydligt mer dramatiska händelser på andra håll. I Mali är det ett gisslandrama. DN har en tankeväckande sammanfattning över hur många som dödades i terrordåd förra året.

Det är helt andra och större tal för länder som Irak, Nigeria eller Afghanistan än för västländer. Det är viktigt att påminnas om, men jag tror inte på anklagelserna om att vi skulle värdera ”vita” liv mer eller på en ”vithetsnorm” för hur terroroffer bedöms.

Närhetsprincipen är en bättre förklaring. Det som ligger många nära, och dit hör för svenskar europeiska storstäder som London och Paris, berör mer. Därför fick också Anders Behring Breiviks terrormord i Norge så stor uppmärksamhet. Vi förstår språket, många svenskar arbetar i Norge, de svenska politiska partiernas ungdomsförbund har likt AUF sommarläger.

Attacker i Mellanöstern får också mer uppmärksamhet än vad som händer i Nigeria och andra västafrikanska länder, trots att Boko Haram 2014 dödade flest människor av alla terrorgrupper. Det hör nog i sin tur samman med att det finns betydligt fler svenskar med rötter i Mellanöstern än i Västafrika.

Jag har dock själv  en gång på 1980–talet med en grupp från ungdomsorganisationer besökt Kano i norra Nigeria. Då var det inte alls lika farligt, tänker ofta med vemod på att stora delar av Nigeria har blivit en så terrorutsatt plats. Då blev vi också varnade för den höga våldsbrottsligheten, men inte för politisk terrorism.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *