Nu gäller liberal med stort L eller litet l

Så är Folkpartiet ett minne blott. Ja, inte partiet, men partinamnet. Det kan ta en stund av vänja sig vid att tala om Liberalerna, men sådant brukar efter ett tag vara etablerat.

Här finns dock några problem att fundera över. Många utanför Folkpartiet kallar sig också liberaler, Centerpartisten Fredrick Federlay blev nyligen vald till vice ordförande i EU-liberalernas parti. Om någon i framtiden kallar sig liberal, är det då en ideologisk beteckning eller en partibeteckning?

Tidningar, bland annat VLT har, på ledarsidan kallat sig  liberala och har förkortningen (lib). Andra på ledarsidan liberala tidningar har använt oberoende eller obunden liberal. VLT har tyckt att oberoende är inget som behöver påpekas utan ska  framgå av självständigt ställningstagande i sakfrågor. Men hur blir det om Liberalerna vill ha beteckningen (LIB), kommer läsarna då att tolka in en koppling i tidningar med beteckningen (lib)?

Svårigheten har funnits i länder som Storbritannien och Kanada, där Liberalerna länge har hetat Liberal party. TT säger dock att partibeteckningen (L) bör användas, vilket är mer som de andra partiernas (S) (M) (KD) med mera. Svenska partier skrivs också numera som stor bokstav.

I Storbritannien görs skillnad mellan liberal med litet l och Liberal med stort L. Det första betecknar personer som allmänt anser sig vara liberaler, det senare de som är aktiva i eller stödjer Liberal. Vi borde kunna göra något liknande, en Liberal är med i Liberalerna, en liberal kan vara med i flera partier eller vara partipolitiskt oberoende.

Genom TT:s regler borde ledarsidor inte heller behöva beteckning. Liberalerna är (L), tidningar kan vara (lib) utan att de borde blandas samman. Så VLT fortsätter, åtminstone tillsvidare , att kalla sig (lib), men står inte närmare eller längre ifrån Folkpartiet/Liberalerna (L) än tidigare.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *