Dags sluta gråta för Argentina?

23-led-argentina-2

Maktskifte. Argentina har fått en ny president.

Argentina kan ha tagit ett viktigt steg framåt genom att välja Mauricio Macri till president. Landet har under årtionden ”underpresterat”, ett tidigare rikt land har fallit tillbaka.

Peronistpartiet har i olika skepnader gång på gång kommit tillbaka, men misslyckats med den ekonomiska politiken. Ofta har det varit vänsterpopulism som under de senaste presidenterna makarna Kirchener, men under 1990-talet förde president Carlos Menem en mer marknadsinriktad politik, där den argentinska valutan skrevs fast till dollarn.

Det tog en ända med förskräckelse, och borde ha varit en varning för att ha valutaunioner mellan länder på olika ekonomiska nivåer. Dollarns upp- och nedgång slog hårt mot Argentinas ekonomi.

Peronisterna har aldrig förmått genomföra en rejäl kamp mot korruptionen eller reformera ekonomin. De har vunnit val på löften om överbud och konflikter. Det är långt ifrån säkert att den nya presidentens löften om kamp mot korruption marknadsinriktade reformer och en mindre konfrontationsinriktad utrikespolitik, bland annat om Falklandsöarna, lyckas.

Men det kan ändå finnas en möjlighet att ge Argentina en nystart. Låt oss hoppas att det är dags att sluta gråta över Argentinas ständiga misslyckanden.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *