Osäkert om Turkiet och Ryssland

26-led-erd-put

Har blivit osams. Turkiets president Erdogan och Rysslands president Putin har kommit i konflikt efter nedskjutningen av ett ryskt stridsflygplan.

Foto: TT

Skrev  igår en mycket oroad och andraledare om krisen mellan Turkiet och Ryssland. Varnade för en okontrollerad upptrappning likt starten av första världskriget, där slutet blev en katastrof ingen sannolikt önskade eller förutsåg.

Det var förhoppningsvis för alarmistiskt. Experter och analytiker tror att alla parter har intresse av att undvika en kraftig upptrappning. Men samtidigt kommer rapporter om nya ryska åtgärder mot Turkiet. Finska Hufvudstadsbladet, vars artikel först gjorde mig orolig,  har en ny artikel som andas oro för vad Ryssland kan göra för att hämnas på Turkiet.

Agerade båda parter rationellt borde krisen lösas. Både Ryssland och Turkiet har mycket att förlora på en upptrappning.

Presidenterna Putin i Ryssland  och Erdogan i Turkiet är i mycket varandras likar. De har svårt att acceptera politiska nederlag och vill dominera respektive lands politik. Båda anklagas för att berika sig själva och styra medierna. De har också tidigare haft goda relationer med varandra.

Risken är dock att två sådana auktoritära och självöverskattande personer inte agerar klokt och försiktigt i den uppkomna krisen. Det fortsätter att för mig vara det mest oroande i det  uppkomna läget.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *