Nej-sidan leder dansk EU-omröstning

På torsdag är det folkomröstning om ett av fyra de danska förbehållen mot EU-samarbetet. Den här gången gäller det rättspolitiken.

Det händer onekligen med dramatiska saker om EU, men ett danskt nej vore ändå ännu ett litet bakslag, som skulle sänka EU:s redan i dag  tilltygade självförtroende.

Nej-sidan har gått fram, och ser ut att ha ett litet övertag. Mycket verkar sig likt från andra danska folkomröstningar. En bred majoritet av partierna, inklusive V:s systerparti Socialistisk folkeparti säger ja till att lämna det allmänna förbehållet och i stället sluta avtal i varje enskild fråga. De menar att det skulle göra polisarbete med mera mer effektivt.

Nej-partierna är vänsteryttern Enhetslistan, högerpopulistiska Dansk folkeparti och frihets- och marknadsinriktade Liberal alliance. De vill inte ge EU mer inflytande. Enligt en artikel i Politiken har Storbritannien, som ses som en förebild för många EU-skeptiker i Danmark,  en ordning som påminner om den ja-partierna förespråkar.

Det verkar inte påverka nej-sidan, som ser ut att rida på en allmän EU-skeptisk våg. Rädslan för att EU ska fatta överstatliga beslut om flyktingar finns också, trots att det inte berörs i det här förbehållet. Så just nu pekar det mesta på ett nej och ett tilltufsade ja-partier.

Om något lär det göra Danmark mer slutet mot flyktingar, ja-partierna lär få svårare att våga stå emot Dansk folkepartis ständiga krav på skärpningar. Det skulle göra det svårare för den svenska regeringen att få gehör för en mer rimlig fördelning inom EU av asylsökande.

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *