Vad vill regeringen egentligen om Västsahara?

14-led-wallström

Svårtydd.  Utrikesminister Margot Wallström (S).

Foto: TT

Det är viktigt att regeringen vet vad den vill. Det är också viktigt att väljare och bevakare förstår vad regeringen vill.

De senaste turerna om EU och Västsahara gör det inte lätt att begripa regeringens och utrikesminister Margot Wallströms linje.

Socialdemokraterna har ett kongressbeslut om att erkänna Västsahara, som är ockuperat av Marocko. Frågan är under beredning, så något beslut har inte fattats trots att det är över ett år sedan regeringen tillträdde.

När det gällde erkännandet av Palestina, också något som utlovades före valet, gick det desto snabbare att fatta beslut. Varför är det svårare att erkänna Västsahara än Palestina? Marocko hotar visserligen med åtgärder, men Israels regering har ju inte direkt jublat över det snabba beslutet att erkänna Palestina.

Nu har regeringen dessutom uttalat sig för att överklaga ett domstolsbeslut i EU, som upphävde ett handelsavtal mellan Marocko och EU eftersom det även innefattade Västsahara. Utslaget sågs som en framgång för Västsahara.

Nu säger regeringen att den vill ha ett tydligt utslag i en högre instans. Men det naturliga är väl att överklaga om ett domslut går en emot. Den som är nöjd med utslaget borde väl sitta still i båten?

Så frågan kvarstår: Vet regeringen vad den vill och hur ska vi andra förstå vad den vill?

Publicerat av

2 reaktioner till “Vad vill regeringen egentligen om Västsahara?”

 1. Det stora flertalet av västsahariska stödföreningarna och autonomi. Algeriet diplomater och frivilligorganisationer som arbetar för Algeriet i Sverige, talar på uppdrag av sahariska som inte nödvändigtvis från Västsahara territorium södra Marocko. Majoriteten av västsahariska bor i Västsahara. Cheferna för kommunerna är Västsahariska. Borgmästarna är Västsahariska. Guvernörerna är Västsahariska. Cheferna för lokala industries inklusive fosfater är Västsahariska. Slutit det senaste valet är ca 70%. Den västra sahariska gjorde valet av fackförenings 1975. De gjorde valet av självständighet 2007 för att avsluta absurda Västsahara fråga. Västsahara frågan inför Marocko till Algeriet sedan kalla kriget …

  Svenska samfundet bör stödja vår kamp för att frigjorda våra släktingar sekvestrerade i Algeriet utan att vara registrerad av UNHCR !!!

  Tack

  Ahmed Salem Amr Khaddad
  Unionist sahariska – Internet aktivist

  1. Intressant att någon i Sverige försvarar Marocko. Delar inte din åsikt, men men i sig nyttigt att också de som stöder Marockos annektering gör sin röst hörd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *