Fagersta första S och M-styret i Västmanland

stig-henriksson

Kritiserad. Socialdemokraterna anger förre kommunalrådet Stig Henrikssons (V) agerande som skäl till att bryta med V i Fagersta.

Foto: TT

Samarbetet mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Fagersta har spruckit. Här kommenterar s-kommunalrådet  Marino Wallsten uppbrottet . I stället ska Socialdemokraterna samarbeta med Moderaterna.

En personfråga lyser tydligt igenom. Socialdemokraterna är missnöjda med hur tidigare kommunalrådet Stig Henriksson (V) har agerat. Det missnöjet har också visat sig på Fagersta-postens insändarsidor.

S och M säger sig ha förberett samarbetet i ett par månader. Det har skett diskret.

Utåt har S-samarbetet med V fortsatt, om än med ökande problem. Så det är nog en och annan väljare som förvånat konstaterar att S och M i smyg har förberett ett samarbete.

Resultatet är dock inte så förvånande. Alla som kan räkna mandat ser att S bara kan nå majoritet med M, om SD räknas bort och V-samarbetet bryts.

I kommuner är det ofta utrymme för pragmatiska lösningar. Efter SD:s framgångar finns det också en mängd olika samarbeten från kommun till kommun.

Det är nästan som ”Vem tar vem”.  Det enda som ännu verkar gälla är att inga partier har något formellt majoritetssamarbete med SD

För Västmanland är det dock första gången som de tidigare arvfienderna S och M samarbetar. Runt omkring finns dock redan exempel. Jag bor i Kvicksund och går över bron in i Eskilstuna varje arbetsdag för att ta tåget till Västerås. Då befinner jag mig i en S+M-kommun, där den majoriteten (med C) har funnits i drygt ett år.

Fagersta har dock varit först tidigare. Först bildades en ”alla mot S” majoritet.

Det gick så bra för Stig Henriksson (V) att Vänsterpartiet fick egen majoritet i två val, också först i Sverige. Nu får vi se om S och M kan fungera tillsammans, och om det kan bli någon slagkraftig opposition i Fagersta inför  nästa valrörelse.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *