Rörigt läge i Spanien

De traditionellt stora partierna har problem i land efter land och förlorat stöd till uppstickare.  Så även i Spanien efter parlamentsvalet.

Oftast är det, som i Frankrike, Sverige eller Danmark, högerpopulister som går framåt. I Spanien har det konservativa Folkpartiet (PP) och Socialisterna dominerat sedan demokratin infördes efter diktatorn Francos fall.

Men nu får de båda partierna bara hälften av rösterna, även om valsystemet ger dem över 200 av parlamentets 350 platser. (lika stort parlament som i Sverige, trots en betydligt större befolkning).

Fast i Spanien är de nya partierna inga högerpopulister, P0demos är mer vänsterinriktat  och motståndare till den åtstramningspolitik Spanien har fört i flera år för att få vara kvar i euron. Ciudadanos (C)är ett liberalt parti som är för EU och driver kampanj emot korruption och katalansk självständighet.

De två stora partierna kunde göra som i Tyskland och bilda en stor koalition. Men det verkar föga sannolikt. Socialisterna och Podemos kunde styra med stöd av  C. Det verkar mer realistiskt, alternativet vore en minst sagt brokig vänsterkoalition som skulle bli beroende av radikala katalanska och baskiska nationalistpartier. PP och C får ingen majoritet.

De katalanska nationalisterna gjorde ett dåligt val, Podemos katalanska gren blev största parti. Det borde göra det möjligt att likt i andra länder, som Storbritannien och Kanada, ha en folkomröstning om självständighet i den berörda delen av landet. En folkomröstning i Katalonien kunde lösa det låsta läget.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *