Vem är liberal bland EU-liberalerna?

 

21-rohde

Partibytare. EU-parlamentarikern Jens Rohde har lämnat danska Venstre i protest.

Foto: TT

Här en bra artikel och intervju  i Politiken med Jens Rohde, som satt i EU-parlamentet i ELD-gruppen för Venstre, som är regeringsparti i Danmark. Rohde går nu över till socialliberala Radikale venstre i protest mot sitt gamla partis hårda flyktingpolitik och ökade skepsis mot EU. En nyckelmening i artikeln är:

»DF’s holdninger er helt legitime. Men jeg kan ikke forstå, hvorfor vi skal kopiere dem«, siger Rohde.

Det är bra och på tiden att några i Venstre tar konsekvenserna och lämnar i protest mot partiets allt hårdare linje.

Sedan finns det två andra besvärliga frågor att fundera över. Rohde sitter kvar 3,5 år till i EU-parlamentet och nu som representant för Radikale venstre. Är det rimligt och rättvist mot de väljare som röstade på Venstre i EU-valet?

L och C kritiserar M och KD för att de sitter i samma EU-partigrupp som den hårdföre ungerske premiärministern Victor Orbans parti. Hur länge kan C och L fortsätta att själva samarbeta i samma grupp som Venstre, när det partiet förlorar ledande medlemmar i protest mot den danska regeringens hjärtlösa flyktingpolitik?

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *