Domstolsbråk i Skottland visar fördelar med alkoholmonopol

27-whisky

För billig i hemlandet.  Den skotska regeringen vill införa minimipriser på alkoholprodukter för att minska drickandet.

Foto: TT

 

De skotska nationalisterna SNP har egen majoritet i det lokala parlamentet och styr. Utöver att vilja lämna Storbritannien driver SNP-styret och där har det bättre argument, på för en mer restriktiv alkoholpolitik.

Alkoholskatterna är gemensamma i Storbritannien, men den skotska regeringen vill införa minimipriser för alkoholprodukter. Då kan butiker inte använda alkoholvaror för lockpriser.

Motståndarna har drivit frågan i domstolar med argumentet att minimipriser gör att butikerna inte själva får bestämma priset.  Nu har EU-domstolen skickat tillbaka ärendet och menar att andra metoder, som skattehöjningar, är att föredra som metoder för att hålla nere drickandet.

Frågan är inte avgjord, regeringen hävdar att minimipriser, i synnerhet som Skottland inte får ta ut en egen alkoholskatt, behövs. Så det ser ut att bli mer domstolsprövningar.

Här har det svenska försäljningsmonopolet en klar fördel. När staten sköter försäljningen finns inget utrymme för priskonkurrens och lockpriser på starköl, vin eller sprit. Bra så.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *