Låt Donald Trump besöka Storbritannien

18-led-trump

Portad? Brittiska parlamenetet ska debattera ett medborgarförslag om att förbjuda Donald Trump att besöka landet.

Foto: TT 

Demokratiutredningen vill att alla ska ha rätt att lämna motioner till riksdagen, så kallade folkmotioner. Om en procent av de röstberättigade ställer sig bakom förslaget måste det behandlas i riksdagen.

Andra länder har redan liknande modeller, liksom EU. Det är dock långt ifrån alltid som ”folkförslag” bör bejakas.

Det brittiska parlamentet ska debattera en namninsamling om att förbjuda den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump att besöka Storbritannien. Om tillräckligt många ställer sig bakom förslaget måste det debatteras i parlamentet. Här har över en halv miljon uttalat sitt stöd. Bakgrunden är Trumps förslag att vägra muslimer inresa till USA för att de är muslimer.

Den brittiska regeringen har rätt att vägra inresa till personer som kan vara farliga för nationell eller allmänhetens säkerhet. Där finns flera kända personer. Inte desto mindre vore det fel att vägra Trump inresa, vilket också verkar vara vad de flesta politikerna tycker.

Det är ingen en bra idé att inskränka yttrandefriheten och vägra inresa till personer, så länge de inte kan misstänkas för att planera våldsamheter eller begå allvarliga brott. Nu har Trump ingen resa till Storbritannien inbokad, men han borde ha rätt att komma. Med en så effektsökande person som Trump finns dessutom  en påtaglig risk att om han förbjöds skulle han försöka komma in.

Publicerat av

En kommentar till “Låt Donald Trump besöka Storbritannien”

  1. Hel rätt, verbal inkontinens är inget skäl att vägras inresa. Tvärtom, kanske han lyckas göra bort sig med besked vid ett besök här i Europa och försämrar chanserna att bli republikanernas kandidat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *