Mututredning om Wallström får nordiska vingar

Nyheten om att förundersökning om mutbrott har inletts mot utrikesminister Margot Wallström (S) har fått genomslag i våra grannländer. Den återfinns i Politiken, Hufvudstadsbladet och Aftenposten. Kanske är det ännu ett tecken på att våra grannländer är mer intresserade av vad som händer i Sverige än vad vi (tyvärr) är vad som händer där.

Har ändå svårt att tro att det handlar om muta. Det är klandervärt att Kommunal inte lämnar ut lägenheter till bostadskön, erbjuder lägenheter åt S-partivänner och Wallström borde ha insett att kontraktet kunde leda till kritik.

Men muta låter att ta i. Kommunal är ingen stor utrikespolitisk spelare, det handlade om att Wallström ville ha bostad i Stockholm under sin tid i regeringen och inte verkar ha velat köpa något permanent. Dessutom borde regeringskansliet se till att ministrar som inte bor i Stockholm får temporär bostad på samma sätt som riksdagsledamöter. Det skulle lösa problemet.

Egentligen är det ett mycket större nyhet att Kinas tillväxt har fallit till 6,9 procent 2015 och väntas bli 6,3 procent i år. De flesta länder skulle visserligen avundas en tillväxt på närmare 7 procent, men detta anses ändå  förebåda sämre tider. Redan har de optimistiska förhoppningarna för svenska gruvor fått skrinläggas och i går kom avskedanden i brittisk stålindustri.

Fast det är förstås lättare och mer konkret att diskutera lägenheter och mutor…

Publicerat av

En kommentar till “Mututredning om Wallström får nordiska vingar”

  1. Att statsråden har en bostad i huvudstaden, åtminstone en övernattningsdito är ju en nödvändighet som egentligen statsrådsberedningen eller riksdagsförvaltningen borde förmedla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *