Sanders skulle vinna med större marginal än Clinton över Trump

20-led-palin

Får stöd. Tidigare vicepresidentkandidaten Sarah Palin stöder Donald Trump som presidentkandidat.

Foto: TT

I går fick Donald Trump stöd av tidigare vicepresidentkandidaten Sarah Palin. Nu är det för all del tveksamt hur mycket det är värt. När Sky News i går frågade personer som köade för ett Trumpmöte var det påfallande hur avvaktande de lät.

Analytiker och opinionsmätare har länge trott att Trump skulle börja förlora stöd när det blir allvar och att anhängarna röstar i mindre utsträckning än andra väljare. Men enligt dagens resultat på RealClearPolitics ledar Trump ännu klart nationellt och i New Hampshire. Han har också passerat Ted Cruz och har en knapp ledning i Iowa.

Det är också oklart om anhängarna verkligen låter bli att rösta. De påminner en del om SD:s väljare i Sverige, och valdeltagandet i Sverige ökade när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. En del delstater ger alla delegater till konventet till kandidaten med flest röster, så Trump kan kan få många delegater så länge motståndarfältet är så splittrat.

Därför talar faktiskt en del för att Trump blir Republikanernas kandidat. Frågan är om det då blir någon tredje kandidat med visst stöd. Det vet vi av naturliga skäl inget om i dag.

Mätningarna bygger därför på att Trump ställs mot en Demokrat. Då förlorar han, men marginalen är inte överväldigande. Noterbart är att socialisten Bernie Sanders enligt RealClearPolitics slår Trump med större marginal än vad Hillary Clinton gör.

Så det kan bli ett gastkramande politiskt år i USA, där det i dag inte kan uteslutas att den ”Putinkramande” Trump blir president.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *