Putin anklagas för mord

21-led-putin

Mordanklagad. Rysslands president Vladimir Putin anklagas för att ha givit order om ett giftmord på en avhoppad och oppositionell agenet.

Foto: TT

Det är (som tur är) mycket ovanligt att ledare för stora länder anklagas för att personligen ge order om mord på personliga och politiska fiender. Nu har det hänt.

Den brittiske domaren Robert Owen har en rapport kommit fram till att president Putin sannolikt gav order om att den avhoppade och mot Putin starkt kritiske säkerhetsagenten  Alexander Litvinenko.  Det är ovanligt att en utredning kommer fram till så utrikespolitiskt kontroversiella resultat och Storbritannien har kallat till sig Rysslands ambassadör. Ryska myndigheter och de utpekade mördarna gör sitt bästa för att misstänkliggöra utredningen.

Tyvärr lär det inte bli några kännbara åtgärder. Väst behöver samarbeta med Ryssland om bland annat Syrien och Irans kärnprogram.

Utredningens slutsats är dock en isande påminnelse om hur det står till i Putinland, där Litvinenko är långt ifrån den ende oppositionelle som har mördats på senare år. Det gäller att vara vaksam och så långt det går stödja de modiga som ,utredningen visar hur farligt det är, är beredda att våga livet och ta andra stora risker i att opponera mot Putins och säkerhetstjänstens välde.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *