Shetland kunde få plats i Nordiska rådet

 

28-shetland

Vikingafestival. I går firades Up Helly Aa på Shetlandsöarna. Ett vikingaskepp bränns för att fira samhörigheten med Norge Se även länk i texten.

Foto: TT

Har tittat på deckarserien Shetland på SVT de senaste fredagarna, liksom förra gången serien gick. Där finns anspelningar på den nordiska närvaron, och händelserna utspelas ofta under ljusa sommarnätter.

Shetlandsöarna ligger norr om Västerås, på ungefär samma breddgrad som Gävle. För oss är det sommarens långa dagar inte så märkliga, men för övriga britter som bor betydligt längre söderut., är sommarljuset på Shetland (och även Orkney och nordligaste Skottland) exotiskt.

Jag besökte en gång den dåvarande liberale parlamentsledamoten Jim Wallace för Orkney och Shetland under en höst. Mest regn och rusk, men arvet från vikingatiden finns i ortsnamn och dialekktord. (Shetlands huvudstad Lerwick är Lerviken).Bergen är den närmaste stora staden och  Shetland tillhörde Norge en bra bit in på medeltiden. Det nordiska språket dog ut på 1700-talet. Annars hade de väl låtit som färöingar.

Likt här är det desto mörkare under vintern. I går var vikingafestivalen Up Helly Aa, som kan ses i denna länk. 1000 ”vikingar bränner upp ett skepp i vintermörkret.

Kanske kunde Shetland, likt Färöarna och Åland, vara med i Nordiska rådet…

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Shetland kunde få plats i Nordiska rådet”

  1. Ingen dum idé, Shetland skulle kunna fungera som lillfingret som drar med resten av Skottland in i det nordiska samarbetet.

  2. Jag tycker detta är lite väl långt tillbakablickande. Det är mer än 1000 år sedan öarna befolkades från Vestlandet i Norge. Numera är dom goda skottar, dvs. keltiska britter. En starkare idé är tanken om en Nordatlantisk örepublik. Där skulle förutom Island, Färöarna och (eventuellt) Grönland, även Shetland och Orkney kunna ingå. Ekonomin skulle kunna bli stark genom fisk, olja och grönländska mineraler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *