Kvicksund delat även för brottsoffer

31-led-kvicksundsbron

Regiondelare. Kvicksundsbron, längst till höger, är gräns mellan Polisregion Mitt och Öst, liksom mellan Södermanlands och Västmanlands län och landsting.

Foto: VLT:s arkiv

Radio Västmanland har haft ett inslag om varför ambulansen (ibland) inte kör över Kvicksundsbron. Det beror på landstingsgränsen, som liksom läns- och kommungränsen går vid bron och delar Kvicksund. Det kan dock förändras om det blir nya och större regioner för bland annat sjukvården. Norr om bron är Västmanland, söder om är Sörmland.

Däremot har polisen just fått en ny regionindelning, där gränsen också går vid Kvicksundsbron. Sörmland hör till Polisregion Öst (Södermanlands, Östergötlands och Jönköpings län) med huvudort i Linköping, medan Västmanland hör till Polisregion Mitt (Västmanlands, Uppsala och Gävleborgs län) med huvudort i Uppsala.

Så när jag varje arbetsdag går över bron för att ta tåget från Kvicksunds station, som ligger söder om bron, byter jag polisdistrikt. Blir jag överfallen eller bestulen  norr om bron är det ett ärende för regionen med säte i Uppsala, om det händer söder om bron blir det ett ärende för polisregionen med säte i Linköping!

Det är märkligt att statliga myndigheter inte samordnas med andra regionindelningar. Almi, som hjälper företag att komma igång, har en region för Västmanland och Örebro, medan Sörmland är med i samma region som Stockholm.

Även om polisens omorganisation  kom före nya län och folkvalda regioner pågick redan diskussionen. En region eller region  där Gävleborg och Västmanland ingår verkar inte aktuell, inte heller än med både Jönköping och Sörmland.  Men ändå blev det just sådana regioner för polisen. Och gränsen går rätt genom Kvicksund.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *