Realpolitikens krassa verklighet

19-led-putin

Den enes död den andres bröd. Misstron mot Ryssland och president Putin  ger Vitrysslands diktatoriske president Lukasjenko hävda EU-sanktioner.

Foto: TT

Två ekoinslag, ett om EU/Turkiet och ett om protester mot de hävda EU-sanktionerna mot Vitryssland/Belarus. Utrikesminister Margot Wallström har tidigare sagt att de upphävda sanktionerna är ett acceptabelt beslut, även om Sverige egentligen vill behålla dem.

Det är två tydliga exempel på att när realpolitik tar över att det kan utnyttjas av obehagliga regimer.

Turkiets president Erdogan agerar alltmer egenmäktigt, och skärper inställningen till opposition och till den kurdiska minoriteten. Men EU behöver samarbeta med Turkiet för att minska flyktingströmmen, Turkiet fick nyligen miljardstöd från EU för flyktinglägren.

USA vill inte förlora en militärt stark allierad med lång gräns till Syrien. Det tycks nu visa sig en mer skeptisk från utrikesminister John Kerry till den kurdiska YPG -styrkorna i Syrien. Allra minst som Ryssland bombar brutalt i Syrien och kan skapa nya stora flyktingströmmar

President Lukasjenko i Vitryssland är inte det minsta mer intresserad av demokrati och fria val än tidigare. Men i takt med att Ryssland och president Putin framstår som mer hotfullt kan Lukasjenko plocka poäng genom att markera självständighet mot Ryssland och Putin.

EU blir mer tillmötesgående mot Lukasjenko och mycket mer tillmötesgående mot Erdogan. Dystert och motbjudande hur flyktingar och Putin tillvaron lättare för presidenter det egentligen finns all anledning att hålla kort.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *