Det blir inte Clinton mot Bush

21-led-bushknappar

Gav upp. Alla knappar för Jeb Bush har numera bara samlarvärde. Bush gav upp försöken att bli president efter ett primärvalet i South Carolina.

Foto: TT 

Opinionsmätningarna stämde, Donald Trump vann primärvalet för Republikanerna i South Carolina. Sedan var det jämnt om andra platsen, där Marco Rubio knappt besegrade Ted Cruz. Här de slutliga resultaten.

Hillary Clinton vann en knapp seger över utmanaren Bernie Sanders i Demokraternas nomineringsmöten i Nevada med 52,5-47,5. procent. Mycket mindre än hon ledde med för några veckor sedan, med Clinton är ändå favorit till att vinna. Men det är tydligt att Hillary Clinton, liksom 2008, har svårt att väcka entusiasm.

Däremot står det nu klart att det inte åter blir Clinton mot Bush. Jeb Bush drog sig ur efter att bara ha fått 8 procent av rösterna i en delstat där han borde ha lyckats bra. Tycker att han höll ett bra tal om att dra sig ur.

Det är ändå bra att det inte blir Clinton-Bush igen. Amerikans politik har varit väl ”dynastiskt” med familjer som har haft stort politiskt inflytande.

Bushs nederlag visar också att pengar inte är avgörande, han fick in stora bidrag och spenderade mycket. Till ingen nytta, få väljare gillade budskapet. Det är även bra att pengar inte avgör.

Däremot mindre bra är att erfarenhet och måttfullhet inte har uppskattats av de republikanska väljarna. Det är nu tydligt att Donald Trump är en seriös kandidat och kan bli Republikanernas presidentkandidat.

Det ska dock påpekas att han har stöd av runt en tredjedel av de Republikanska väljarna. Om de är runt hälften av alla väljarna motsvarar det ett stöd på knappt 20 procent, ungefär vad högerpopulister brukar få i Europa.

När andra kandidater ger upp splittras inte rösterna lika mycket och Trump kan få en svårare utmaning. Frågan är om, och i så fall hur många röster, han kan vinna av dem som skulle ha stött till exempel Jeb Bush.

Förhoppningsvis få.

Men nu är det dags att i varje fall fundera på vad som händer om Donald Trump, som saknar politisk erfarenhet, har sagt sig uppskatta Vladimir Putin och talar om att uppträda tufft mot andra länder och sätta Kina och Mexico på plats, vinner presidentvalet.

Det vore mycket oroande om Trump blir president. Även påven har kritiserat Donald Trump

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *