Boris "utan efternamn" hotar brittiskt EU-medlemskap

22-led-boris

Brexitvän. Londons borgmästare Boris Johnson tycker att Storbritannien ska lämna EU.

Foto: TT 

Londons borgmästare Boris Johnson har anslutit sig till Lämna-sidan i folkomröstningen om fortsatt EU-medlemskap.  Det är en mycket stor nyhet i Storbritannien, särskilt bland EU-skeptiska som Telegraph.

Det mest noterbara är att han ofta bara kallas Boris. Få politiker lyckas bli så kända och uppskattade att de allmänt kallas med förnamnet.  I USA använder Hillary Clinton och Jeb Bush konsekvent Hillary och Jeb, men det var för att de vilja dölja sina ”dynastiska” efternamn.

Det har, åtminstone i Sverige, varit vanligare att använda förstanamnen för kvinnor än för män , men nu försöker vi konsekvent att också använda efternamnen på politiker. Boris är för övrigt också från en politisk familj. Brodern sitter i parlamentet och har arbetat åt premiärminister David Cameron

Boris Johnson har blivit vald till borgmästare i London, trots att Labour där brukar få fler röster än De konservativa i parlamentsvalen. Han har eller ska skriva böcker om Shakespeare och Churchill. Trots att Boris har en utpräglad överklassbakgrund uppfattats han som folklig med sin cykel, och har som borgmästare för mångkulturella London tagit strid med mer invandringskeptiska delar av De Konservativa.

Det spekuleras om Boris gick emot EU för att främja möjligheten att bli partiledare och premiärminister efter David Cameron. Tycker ändå det är rimligt att tro att det handlar om övertygelse, Boris Johnson har länge skeptisk till mycket i EU.

Kampanjen har bara börjat, men en politiker som har lyckats komma på ”förnamnsbas” med väljarna är alltid en farlig motståndare.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *