Blir det vin i finska matbutiker?

23-systemet

Omdiskuterat. Det finska alkoholmonopolet Alko verkar mer hotat än det svenska Systembolaget

Foto: TT

Frågan om att luckra upp alkoholmonopolet i Finland verkar åter aktuell. Alkos (motsvarigheten till Systembolaget) vd hävdar att vin i mataffären skulle leda till att många alkobutiker tvingas stänga. Det skulle i sin tur leda till mindre utbud i stora delar av Finland för starkare varor, då det inte är på förslag att de ska få säljas i mataffärer.

Påminner om debatten i Sverige. Det skulle bli ett mer lättillgängligt, men minskat utbud om öl och vin fanns att köpa i mataffärer. Systembolaget har fått ökat stöd genom att hänvisa till att utbudet är så mycket större i deras butiker. Trots att huvudargumenten för monopolet är att göra alkoholen mindre tillgänglig och ganska dyr. Allmänt tycks trenden nu vara en mer restriktiv syn på alkohol, till exempel på jobbet

Nu är förslaget i Finland från familje- och omsorgsminister Juha Rehulas (C) inte att tillåta försäljning av öl, cider eller vin i mataffärer.  Fast tydligen vill både Sannfinländarna och Samlingspartiet tillåta starköl, cider och longdrink i mataffärer. Samlingspartiet är även öppet för att sälja vin.

Så var det i Sverige innan Moderaterna blev Nya Moderaterna. I andra frågor verkar partiet på väg att bli mer nygamla Moderaterna. På senaste stämman fanns starka krav på att avskaffa alkoholmonopolet, och kompromissen blev att utreda formerna för avskaffandet.

Så även i den frågan verkar Reinfeldts tid mest bli en parentes. Tråkigt nog, försäljningsmonopolet är värt att försvara. Fast idén om att sälja kylda drycker kan vara värd att begrunda

 

 

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Blir det vin i finska matbutiker?”

  1. Systembolagets monopol måste avskaffas och alkoholskatterna måste halveras
    så att vi kan slå undan benen på den svarta marknaden.
    Då kan vi få ner den tillgängliga mängden alkohol i landet och vi kan upprätthålla en ålderskontroll på kunderna.
    Hade det vait vi svenskar som bott bakom Berlin-muren så hade den stått kvar än idag.
    Vi är en samling mesar som inte kan göra oss av med riksdagsmän som har missuppfattat sitt uppdrag. De tror de står över folket fast de är folkets tjänare.

  2. Om det är alkoholen man vill komma åt bör skatten vara densamma för alla alkoholhaltiga drycker efter omräkning i rent alkohol. Jag tror nu diffar det en del mellan öl, vin och snaps.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *