Går det att stoppa Donald Trump?

24-led-trump

Vann igen. Donald Trump börjar framstå som favorit till att bli Republikanernas presidentkandidat.

Foto: TT 

vann då Donald Trump även Republikanernas nomineringsmöten i Nevada. Det är tredje segern i rad, och den som vinner så mycket brukar också bli partiets kandidat. Därför kan ”supertisdagen” 1 mars vara sista möjligheten att stoppa Trump från till att bli kandidat för Republikanerna.

Det vore angeläget. Hans stöd påminner det högerpopulistiska partier har i Europa, men därutöver finns en lockelse av att Trump kommer från näringslivet och inte har varit politiker. Som Ian Wachtmeister i Sverige och Silvio Berlusconi i Italien. Erfarenheten talar för att direktörer sällan blir bra politiker om de inte lär sig att politik och företag är olika.

Det är också tid att ta Trump på allvar. Han börjar framstå som favorit att bli Republikansk kandidat. Även om det ännu lyckligtvis är osannolikt att han blir president framstår det inte som omöjligt.

President Trump kunde innebära nya säkerhetspolitiska utmaningar, inte minst för Sverige. I varje fall så länge han håller fast vid sin positiva syn på president Putin. Det är oroande, men dags att börja fundera på vad konsekvenserna skulle bli för att ändå vara förberedda.

 

 

Publicerat av

4 reaktioner till “Går det att stoppa Donald Trump?”

 1. Vilken otrolig tur att vi inte har President i Sverige.
  Även om vårt styrelseskick har en del övrigt att önska är det i grunden ganska bra.

 2. Tycker det känns märkligt att kalla det "osannolikt" att Donald Trump skulle bli president. Blir han republikernas presidentkandidat vilket verkar troligt är det god chans eller hög risk beroende på hur man ser det att han också blir president. Man måste ha i åtanke att demokraterna nu regerat i åtta år och att det i USA brukar innebära maktskifte efter två mandatperioder.

  1. Det kan finnas mer traditionella Republikaner som kan få svårt att rösta för Trump. I hypotetiska val förlorar han i dag enligt opinionsmätningar mot både Clinton och Sanders.
   Men huvudpoängen i ledarbloggkommentaren är att han kan bli president, och att det kräver funderingar på hur Sverige skulle påverkas.

   1. Du har en stark poäng i att många traditionella republikaner inte vill ha Donald Trump som president – men de torde fortfarande stå längre ifrån Hillary Clinton och definitivt Bernie Sanders. Skulle Sanders bli demokraternas kandidat är det en försvinnande liten andel republikaner som inte skulle rösta Trump. Frågan är om man vågar lita så mycket på opinionsmätningar – kontroversiella politiker såväl som rörelser underskattas, se Sverigedemokraternas valresultat kontra opinionsmätningar. Men sant är att allt detta endast är spekulationer – om Trump valdes till president skulle det kunna innebära större förändringar i det politiska landskapet. Samtidigt ska man komma ihåg att amerikanska presidenter egentligen är mer bundna av andra intressen än man tror – deras formella makt är egentligen större än den är konkret, se Obama som ett tydligt exempel på detta. Trump förefaller vara oberoende av andra intressen i valrörelsen men det skulle faktiskt förvåna något om han behöll lika radikal retorik och linje om han valdes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *