I Danmark är ett nyval alltid möjligt

26-led-lökke

Under press. Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen (V)

Foto: TT

Blir det nyval i Danmark eller inte. Det är frågan sedan Konservative förlorat förtroendet för  miljø- og fødevareminister  (miljö och livsmedels Eva Kjer Hansen (V). Det betyder att det så kallade blå block (Venstre, Liberal Alliance, Konservative och Dansk folkeparti) är splittrat) och det finns majoritet mot ministern i folketinget.

Statsminister Lars Lökke Rasmussen, som leder en liten minoritetsregering med bara högerliberalaVenstre hotar med nyval. Det är ett nervspel, Venstre har låga opinionssiffror och Konservative har krympt till ett litet parti.

Här syns den tydliga skillnad mot Sverige, som jag förut har tagit upp. I Sverige har vi extraval, och sedan blir det ändå ett ordinarie val fyra år efter det föregående ordinarie valet. Det gör att det ska mycket till för att det ska bli ett extraval. Vi har bara haft ett sedan full demokrati infördes, ATP-valet 1958.

I Danmark börjar en ny mandatperiod på maximalt fyra år efter det senaste valet. Det gör hotet om nyval mer trovärdigt. Sen får vi se om det blir något den här gången. Ett nyval skulle enligt opinionsmätningarna främst gynna oppositionen, men enligt den senaste mätningen har Konservative gått fram. Så de kanske blir kaxigare.

 

Publicerat av

En kommentar till “I Danmark är ett nyval alltid möjligt”

  1. Så borde det vara i Sverige också; om en regering inte får majoritet för sin politik i en viktig fråga, t ex föreslagen budget, måste den ställa kabinettsfråga och avgå och utlysa nyval om den får riksdagens majoritet mot sig. Då slipper man pinsamheter som decemberöverenskommelsen med dess demokratiska minussaldo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *