Politisk dimma över Irland

29-led-irland

Gick bakåt. Irlands premiärminister Enda Kenny röstar i det irländska parlamentsvalet. Hans parti Fine Gael tappade stöd.

Foto: TT

Irland var EU:s mönsterland, som genomförde alla åtstramningar som krävdes under eurokrisen. Nu har landet tillväxt och arbetslösheten har sjunkit.

Många väljare har ändå valt att protestera vid valurnan. Förra valet, då åtstramningarna pågick drabbades det regerande och under lång tid statsbärande och största parti Fianna Fail av en valkatastrof.

Det efterträddes av en koalition av Fianna Fails traditionella rival Fine Gael och socialdemokratiska Labourpartiet. Nu har den förlorat valet, och Labour har gjort ett riktigt katastrofval.

Till skillnad från Storbritannien har Irland ett mer proportionellt valsystem, där väljarna får rangordna kandidaterna i en valkrets, som brukar ha 3.5 ledamöter . Detta system STV, single transferable vote, är något de brittiska Liberaldemokraterna gillar skarpt och har, utan framgång, (förutom i lokalval i Skottland),  försökt införa i Storbritannien.

Systemet har fördelar, men så länge det röstas med traditionella valsedlar en rejäl nackdel,. Rösträkningen tar väldigt lång tid. Valet i Irland var i fredags, och ännu på eftermiddagen på måndagen var inte alla mandat fördelade!

Protestvindarna på Irland var mer vänster- än högerpopulistiska. Sinn Fein, som var terroristorganisationen IRA:s politiska gren, fick framåt, men mindre än väntat.

Men det blir ändå inte lätt att bilda regering. Det logiska vore att Fianna Foil och Fine Gael som båda är pragmatiska partier till höger om mitten regerade. Men det kan bli svårt.

Orsaken är att den irländska politiken, både i Republiken och på Nordirland, inte har kommit över konflikterna kring när republiken blev självständigt och Nordirland kvar i den brittiska unionen. Den stora skillnaden mellan Fine Gael och Fianna Fail var att FG var för avtalet med Storbritannien som gav självstyre, och Fianna Fail var emot och tyckte det inte gick tillräckligt långt.

Därefter blev det inbördeskrig, som de som var för avtalet vann. Men efteråt blev FF största parti och accepterade i praktiken uppgörelsen med Storbritannien. Därefter har partierna varit varandras huvudmotståndare.

På Nordirland ställer de nationella brittiska partierna inte upp i valen, eller får lite röster om de gör. I stället dominerar unionister, som bevara banden till Storbritannien, och republikaner, som vill ha ett enat Irland. På båda sidor finns det mer måttfulla och mer radikala.

Så politiken på hela Irland domineras och har låsningar som härstammar från konflikter under tidigt 1920-tal.

Nog borde det vara dags att gå vidare och få ett mer modernt partisystem.

 

Här en mer lättsam länk till vad turister kan se och göra på den gröna ön

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *