Olydiga parlamentsledamöter räddar Storbritannien från polskt öde

21-led-duncan-smith

Splittrade. Iain Duncan Smith (i bakgrunden) har i protest lämnat David Camerons regering.

Foto: TT

Polens nya regering har, likt den ungerska, fått hård kritik för att undergräva demokratin och förbättra den egna möjligheten att stanna kvar vid makten.  Det har handlat om att sakna mandat i väljarkåren, om än i parlamentet, minska författningsdomstolens makt, försvåra för oppositionen och hålla efter medierna.

Mycket av den kritiken kan faktiskt också riktas mot den brittiska Konservativa regeringen. Den har genom valsystemet majoritet i parlamentet trots mindre än 40 procent av rösterna, Storbritannien har ingen författningsdomstol och en viktig punkt i kritiken av EU är att domstolar genom EU-rätten undergräver parlamentets rätt att fatta beslut. Den konservativa regeringen ska minska antalet parlamentsledamöter från 650 till 600, och den nya valkretsindelningen sägs gynna Torypartiet. Den har också lagt fram förslag som ska göra det svårare för fackförbund att ge stöd till politiska partier, vilket skulle undergräva oppositionspartiet Labours ekonomi. Där finns också en misstänksamhet mot BBC, som anses för politiskt korrekt och vänsterinriktat.

Ändå har få ifrågasatt Storbritanniens demokratiska framtid. Den brittiska demokratin tas för given, till skillnad från den polska eller ungerska. I helgen kunde vi se varför.

De Konservativa har stora interna motsättningar om EU, och den tidigare partiledaren Iain Duncan Smith  (IDS) lämnade regeringen i protest mot ett budgetförslag som skulle drabba funktionshindrade. Motståndarna trodde att det egentligen handlade om EU, IDS är för utträde. Men det förnekade han bestämt. 

Det brittiska valsystemet ger oftare majoritetsregeringar, men de enskilda parlamentsledamöterna väljs i egna valkretsar. Det ger dem större självständighet mot partiledningen, och det minskar risken för att en regering missbrukar makten om kommer undan. Trots den egna majoriteten har lever premiärminister David Cameron farligt.

Liberaldemokraterna borde ha ett önskeläge. Tories är splittrade, och Labour har gått åt vänster under en omstridd ledare. Men partiet har inte hämtat sig efter det katastrofala valnederlaget 2014, som gjorde att många erfarna och kunniga politiker försvann ur parlamentet.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *