Trump och Cruz slår mot muslimer

23-led-trump

Vatten på sin kvarn. Donald Trump vill att USA stänger gränsen för muslimer.

I skuggan av terrordåden i Bryssel var det ytterligare några primärval i USA. Bland Republikanerna vann Donald Trump Arizona och Ted Cruz Utah. De fick alla delegater till konventet respektive delstat. Bland Demokraterna vann Bernie Sanders Idaho och Utah, medan Hillary Clinton vann Arizona.

Mönstret fortsätter, Sanders lyckas bättre i nomineringsmöten som lockar aktivister, men färre väljare. Ledningens kandidat Clinton väcker ingen entusiasm bland partigräsrötterna.

Här är det annorlunda hos Republikanerna. Där vill de aktiva och partiledningen ha någon annan kandidat än  Trump, som därför har problem i stater med nomineringsmöten, som Utah.

Dåden i Bryssel kastade en skugga över kampanjen. Trump väckte åter kravet att portförbjuda alla muslimer, med några undantag som regeringschefer, från att komma in i USA. Cruz kom också med antimuslimska uttalanden. Han vill att polisen skulle patrullera muslimska kvarter och att USA inte skulle ta emot några muslimska flyktingar från Syrien.

Det vore olyckligt om sådana tongångar vinner gehör. USA har en mycket bättre integrerad muslimsk befolkning än Europa.  Allmänt hårdare tag mot dem och andra muslimska minoriteter i stället för insatser mot de personer som står bakom islamistisk terror, är vad IS önskar sig. Det kan göra det lättare för dem att rekrytera nya fanatiska mördare.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *