Dags att styra Arboga utan S

Dramatiken i Arboga fortsätter. Kommunalrådet Agneta Bode  (S) förlorade medlemsomröstningen i det egna partiet. Men de övriga partierna i koalitionen (V+C+lokala Omsorgspartiet) fortsätter att ha förtroende för Bode. Vänsterpartiet säger att majoriteten är upplöst.

Den här soppan handlar dels om det har fuskats med arvoden, dels om hur Arboga ska styras.

Arvodesfrågan visar, som VLT/BBl-AT:s chefredaktör framhållit, hur viktigt det med en utomstående bevakning av kommunpolitiken. Här tycks några politiker ha menat att då de tvingas sluta arbeta helt och ta tjänstledigt för att hinna med sina uppdrag ska de har rätt att, utöver nämndarvodet, ta ut ersättning för den förlorade arbetsinkomst de skulle ha haft om de hade kunnat fortsätta att arbeta. Den ”Arbogamodellen” blir uppenbart fel, och om det utbildas en acceptans för att göra så behövs att någon utomstående håller koll och kan slå larm.

Sedan kommer det nog alltid att vara ett problem för fritidspolitiker att kombinera uppdraget med att fortsätta på det vanliga jobbet. Här kan olika lösningar behöva prövas, men ”Arbogamodellen” är inte en framkomlig väg.

Politikernas akuta fråga är hur Arboga ska styras. Konflikten inom S tyder på att Socialdemokraterna har svårt att vänja sig vid att inte längre vara det helt dominerande partiet. Så har det varit också i andra kommuner där Socialdemokraterna länge har styrt på mer eller mindre egen hand. De som är vana att vara maktfullkomliga kan ha svårt att acceptera att besluten på medlemsmöten inte längre alltid blir beslut i fullmäktige.

På andra håll, bland annat i norra Västmanland, har de andra partierna för en tid bildat en ”regnbågsallians” och styrt utan Socialdemokraterna. Det var bland annat så Stig Henriksson (V) först blev kommunalråd i Fagersta.

Med tanke på allt strul och hårda ord inom Socialdemokraterna låter det som partiet gott kunde behöva en tid i opposition för att lugna ned sig och bli mer ödmjukt.

Det verkar även andra partier tycka. V+C+Omsorgsp+M+ L+KD+MP+har lämnat följande pressmeddelande:

Det läge som uppkommit är oacceptabelt. Det socialdemokratiska partiet är djupt splittrat. Vi bedömer att det inte har förmåga att axla det ansvar som nu krävs. Med anledning av detta har våra tre partier tagit kontakt med oppositionen (samarbetspartierna) för att sondera om ett majoritetssamarbete kan uppstå mellan oss och dem. Med hjälp av samarbetspartierna (m, l, kd, och mp) vinns åter en stabil majoritet i Arboga 21 mot 16.

Efter försiktiga sonderingar kan vi nu meddela alla att en ny majoritet, med kraft att axla det ansvar som krävs, nu har uppstått i Arboga. Ännu en tid måste många saker falla på plats. Vi tror att detta kommer att ske och att det sker snart.

Frågan är dock ännu om det går. S har 16 av fullmäktiges 41 mandat och Sverigedemokraterna har fyra.

Det betyder att de andra partierna med sina 21 mandat tillsammans har en knapp majoritet mot S 16 och SD 4. Så det skulle säkert bli lättare sagt än gjort att styra utan Socialdemokraterna. Men det är bra att de andra partierna försöker, om inte annat för att visa Socialdemokraterna att de behöver ändra attityd. Och kanske kan de förtroendevalda inom S som stöder Bode agera konstruktivt med den nya majoriteten.

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Dags att styra Arboga utan S”

  1. En liten detalj i sammanhanget är att SD fick 4 mandat i valet, men nu har de tre ständigt tomma stolar efter avhopp och flytt med mera. Det är länstyrelsen och kommunen som håller koll på vilka som är SD'S förtroendevalda. De är alltså inte längre fyra ledamöter i fullmäktige utan vanligen endast en eller ingen ledamot. Tidigare har man påstått att en av deras ledamöter eventuellt satt inne för något brott. Men jag vet inte om det är så idag.

    1. Gick efter Arboga kommuns hemsida, där det finns fyra namn, men inga ersättare. Misstänkte att det kunde vara dålig närvaro med mera, men tyckte att då kommunen anger fyra namn kan de teoretiskt tjänstgöra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *