Snaran dras åt för skattesmitare och skatteplanerare

Avslöjandena om hur en advokatbyrå i Panama hjälpt kända personer i många länder att skatteplanera är en stor nyhet i land efter land. Ett tecken så gott som något på den globaliserade ekonomin. Här ett axplock från Danmark,   Finland, Storbritannien , Frankrike. Islands statsminister finns på listan, det lilla land tycks ofta ha alltför riskbenägna ledare, minns bankkrisen. Nu krävs nyval. Premiärminster David Camerons nu döda far Ian finns på listan av namn. Notera dock att Telegraph skriver att Expressen är en norsk tidning.

Frågan är om glaset är halvfullt eller halvtomt. Det kan sägas visa hur svårt det är att komma åt skattefusk och skatteplanerande och att det är vanligt det är bland rika och mäktiga.

Å andra sidan kom uppgifterna fram, och det finns säkert också många välbeställda personer som inte har försökt undvika skatt. Jämfört med tidigare har det internationella samarbetet förbättrats, fler länder delar uppgifter med varandra. Skatteverket och Finansinspektionen agerar. Flera svenskar fick dålig publicitet när deras namn fanns med på listor över personer som när uppgifterna skulle bli offentliga hade fört hem pengar för att slippa åtal.

Så det ser ändå ut som om fler och fler skatteparadis tvingas ge upp. Det kan återställa en del av ländernas förmåga att ta ut högre skatter utan att riskera att pengar flyttas ut. Kan det leda till att frågan om arvs och förmögenhetsskatt återkommer i Sverige?

 

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Snaran dras åt för skattesmitare och skatteplanerare”

 1. När en vanlig människa vill öppna ett konto i en bank måste man numera berätta syftet med kontot.
  De vill också veta varför man sätter in en inte allt för stor summa på ett konto.
  De vill också veta vilket jobb och årsinkomst man har.
  Allt för att undvika fusk och pengatvätt säger de då.

  När det gäller det riktigt stora fusket och pengatvätt eller annat i stor skala erbjuder de hjälp.
  Hjälp med att fuska.

 2. Undrar om de inräknar mig som skattesmitare när jag nu slutat jobba övertid, eller om min konsumtionsbojkott räknas som skattesmitning?

  Hellre hungrig än att jag förser systemet med mer skattemedel än nödvändigt!

  Ideologi över allt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *