Kan Panamadokumenten leda till Brexit?

Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avgår till följd av Panamadokumenten. Eller inte? Det kan leda till nyval och att Piratpartiet blir största parti. Det är den hittills största politiska effekten av att rika och mäktiga har placerat pengar i skatteparadis.

Det är dock trots allt inte så allvarligt. Island är ett litet land med 3-400000 invånare, med det lilla landets för- och nackdelar. Nära till beslutsfattarna och lätt att driva fram förändringar, men en liten elit och problem att klara att styra ett land. Det har varit kriser förut, och Island lär efter ett tag komma på fötter.

Då kan det vara värre med uppgifterna om att Storbritanniens premiärminister David Camerons döde  far finns bland namnen. Cameron kan förlora anseende just när det drar ihop sig till folkomröstning om Storbritanniens medlemskap i EU. Cameron vill stanna kvar, men utgången är långt ifrån säker. Tänk om Cameron förlorar anseende och blir mindre övertygande som förespråkare för fortsatt EU-medlemskap. Det kan avgöra en oviss omröstning.

Att Ukrainas president Petro Porosjenko finns med på listan kan också få stora konsekvenser för landets förmåga att reformera och hävda sig mot Ryssland. Så det finns mer än Island att oroa sig för.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *