Val, val och åter val i USA

Har åter kommenterat primärvalen i USA på VLT:s webbtv. Nu blir det lugnt ett par veckor, men det är onekligen en lång tid med många primärval i de olika delstaterna för att utse de två stora partiernas presidentkandidater.  Vi får se om förlusten i Wisconsin var början till slutet för Donald Trump som toppolitiker.

Det är lätt att glömma hur mycket val det är i USA. Det röstas på federal, delstats- och lokal nivå. En länk på tidningen Milwaukee Wisconsin Journal Sentinel  visar alla valresultat. Det var många fler val än bara primärvalet, många visserligen lokala, men totalt en lång lista.

Det är inget ovanligt, amerikaner kan rösta ofta om mycket. Medan Sverige i stort sett bara har val vart fjärde år, utöver EU-valen vart femte år. i USA är det nog väl många val, det kan vara en förklaring till det jämfört med Sverige låga valdeltagandet. Men nog kunde det samtidigt vara val lite oftare i Sverige. Fyra år är en för lång tid.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *