Fel med rösttvång

10-led-obama

Vill ha rösttvång. President Obama talade positivt om att Australien har obligatorisk röstning.

Foto: TT

Nu är det lugnare ett tag med primärval och nomineringsmöten i USA, fram till primärvalet i Stora New York om drygt en vecka. Bernie Sanders vann dock ännu en delstat i helgen, den här gången Wyoming. Frågan är hur det går i New York

Visserligen en liten delstat som ofta röstar på Republikanerna, men Sanders har nu vunnit sju delstater i rad. Trots en vinst med 56-44 procent fick Sanders och Hillary Clinton sju konventdelegater var och därutöver får Clinton antagligen några ”superdelegater” Så förloraren få mest delegater.

Mycket av stödet för Sanders handlar om misstro mot Hillary Clinton och mot ledningen i Demokraterna, som anses konsekvent gynna Clinton i nomineringsprocessen. Även många väljare misstror Clinton, ”politik är inte naturligt för mig”, Demokraterna kan tacka sin lyckliga stjärna att Republikanerna  sannolikt nominerar Donald Trump eller Ted Cruz, kandidater som också väcker starka negativa känslor hos många väljare.

Alla dessa primärval väcker också frågan om valdeltagande. President Obama har berömt Australien, som har obligatoriskt röstande.

USA har lägre valdeltagande än de flesta andra demokratier. Det kan vara krångligt att rösta, och ganska många förlorar sin rösträtt efter att de har dömts till straff. Reglerna varierar från delstat till delstat, och det finns delstater som Minnesota med betydligt högre valdeltagande än genomsnittet.

Det finns många sätt att göra det lättare att rösta, som ha valdag på en helgdag, underlätta förhandsröstning och att ha många och lättillgängliga vallokaler. Det borde inte krävas att väljaren registrerar sig, utan som i Sverige automatiskt ge alla röstberättigade röstkort och rösträtt.

Det vore däremot att gå för långt att tvinga alla att rösta. Det går att som i Sverige ändå nå högt valdeltagande och den som vill ska ha rätt att avstå. De länder som har obligatoriskt rsötande, som Australien eller Belgien, är inte heller några föredömen jämfört med andra demokratier.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *