Fel, fel och fel igen med Turkiet

11-led-erdogan

Bad guy. Turkiets president Erdogan.

Foto: TT

Det är mycket nu om Turkiets regering och dess sympatisörer. Och bara negativt. Det mest allvarliga är hur president Erdogan på olika sätt sätter åt opposition och vill stärka greppet om makten.

Hoten stannar inte vid turkiska gränsen. I Sverige har det väckt berättigad uppmärksamhet och indignation att vice ordföranden i Turkiska riksförbundet Barbaros Leylani offentligt talade om armeniska hundar. Nu har han avgått.  Märkligt nog finns enligt Johannes Forssberg i Expressen  politiker på ganska hög nivå i Miljöpartiet och Grön Ungdom som har uttalat förståelse för Erdogan och hans AKP-parti. Ordföranden i Turkiska riksförbundet är aktiv socialdemokrat

Turkiets regering kräver att en tysk satiriker ställs inför rätta för att förolämpat utländskt statsöverhuvud (det vill säga president Erdogan). Pinsamt för Angela Merkel, som har satsat mycket på avtalet om att sända tillbaka asylsökande till Turkiet.

Avtalet EU-Turkiet bygger på att det är säkert att sända asylsökande tillbaka till Turkiet. Men vad händer om förtrycket hårdnar så att de flesta som lämnar Turkiet har rätt till asyl? Det är inte länge sedan många, inklusive jag själv, hoppades på EU-medlemskap för Turkiet inom en ganska nära framtid. Vi hade fel, de makthavande visar att de saknar demokratisk mognad.

Det viktigaste för en stabil demokrati är att makthavarna accepterar förluster och respekterar sina motståndare. Det gör inte Erdogan, liksom till exempel Putin. Då blir det svårt att värna ett fritt samhälle, oavsett vad författningen säger

Så varje valförlorare som accepterar sitt nederlag är en demokratins hjälte.

Publicerat av

5 reaktioner till “Fel, fel och fel igen med Turkiet”

 1. Hej.

  Vad tycker du om er chefs beslut om att stoppa alla kommentarer?
  Han har till och med stoppat alla gamla kommentarer som ligger, däremot man man läsa om att de finns men att de är stoppande nu.

  Jag tror ni förlorar mycket av er trovärdighet.
  En debatt som ni skapar och inte vill att läsarna kommenterar eller deltar i är ingen debatt.

  Hörde honom på radion, alla som skrev in var tydligen för lite positiva och höll inte med i den utsträckning han önskade.
  Men visst, så är det i en debatt eller ett meningsutbyte.
  Inget stred mot era regler, då ni godkänt kommentarerna.
  De var bara allmänt fel!

  Nu kan ni vara stolta över att vara ännu en av alla tidningar och tyvärr inte minst SR/SVT som inte heller gillar om någon skulle tycka fel. De har haft kommentarsfunktion som de tog bort.

  Nu skickar ni automatiskt läsare, prenumeranter och andra som är lite samhällsintresserade till andra medier.
  De få som finns kvar där läsarna/lyssnarna/tittarna kan få delta i en debatt.
  Detta gör ni detta år, året då nuvarande tryckfrihetsförordningens ursprung fyller 250 år!
  Tack.

  1. Det är bättre att debattera den frågan där den hör hemma, med chefredaktören på hans blogg. Det handlar inte direkt om Turkiet.

   1. Du har rätt.
    Det är han som bestämmer.
    Nu är du den person på VLT som jag tycker är bra, både vissa av dina åsikter och att du skapar vettiga debatter och också låter läsarna få tycka till.

    Tidningen måste kanske inte ha så många artiklar kommenterbara som ni har haft.
    Då slipper ni bevaka och censurera lika mycket.
    Idag så har ni en vanlig nyhetsartikel.
    " Kraftig höjning av drivmedelspriser" är rubriken.
    En person har kommenterat den, den kommentaren är nu spärrad som alla andra.
    Kan man tycka fel även om sådant?

    Ni förlorade idag i ett slag mycket av er trovärdighet.
    Det ska inte du lastas för alls, men tyvärr drabbar det dig då dina alster och din bra ledar/åsiktsredaktions alster nu är klart mindre intressanta.

    Du ska ha tack för ett bra utfört arbete.
    Tyvärr får ni fortsätta att bedriva monologer mot läsekretsen.
    Sådan är mindre intressanta och läses av färre.

    Ja, jag ska skriva till din chef eftersom det är hans verk.
    Tog bara chansen att skriva på enda platsen som var öppen.
    Jag tror att din chef snart ändrar sig när han märker att ni får mycket färre personer som läser er tidning på nätet och därmed är ni inte lika intressanta att lägga upp nätannonser på för era annonskunder.

    Du är en bättre ledarskribent och ansvarig för ledarredaktionen än de flesta på andra tidningar.
    Se det som en god referens om du vill gå till en annan tidning.

 2. Ditt ställningstagande mot Erdogan visar VLT:s rätta sida med saklig kritik.Jag hoppas verkligen att du stannar just nu behövs du mer än någonsin eftersom båre Europa och USA håller på att krackelera.

 3. Ja jag förstår mig inte på de som åker till Turkiet på semester och stödjer den diktaturen. När det har lugnat ned sig med kriget i Syrien och kampen mot IS hoppas jag verkligen att världen står bakom kurderna och att Kurdistan ska bildas.
  Tyvärr är jag rädd för att detta inte kommer att ske och Turkiet kommer att få härja fritt och fortsätta den slutgiltiga lösningen som har pågått länge mot andra etniska grupper i Turkiet.

  Kommentaren dröjde någon dag då bloggen flyttades och inte kunde användas tisdag-onsdag
  Richard Appelbom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *