Middag med Kaplan för Åsa Romson och Gustav Fridolin?

15-kaplan

Ansvariga Det är Miljöpartiets ledning med Åsa Romson och Gustav Fridolin som har gjort Mehmet Kaplan, längst till höger, till minister.

Foto: TT

Personligt omdöme är viktigare än vilka man möter.  Ansvaret för att Mehmet Kaplan är minister finns i Miljöpartiets ledning.

Det är lätt att glömma bort i kritiken och alla uttalanden om bostadsminister Mehmet Kaplans deltagande på en middag där en svensk ledare för högerextremistiska och turkiska ”Grå vargarna var med”.

Statsminister Stefan Löfven (S) beklagar sällskapet och uppmanar till större noggrannhet. Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) tycker i Dagens Nyheter att ”det är ytterst olämpligt att vi statsråd finns i sammanhang där extremister också finns. Det ger oss anledning att se över våra rutiner när det gäller de middag och inbjudningar vi löpande får som statsråd”

Det skulle bli en minst sagt svår gränsdragning. Vilka organisationer är så extrema att ministrar inte får träffa dem, och vilka är motbjudande, men möjliga att träffa? Det ger i praktiken de motbjudande organisationerna ökad status, då de inte kommer på förbudslistan.

Görs förbudslistan å andra sidan mycket omfattande blir det många organisationer med en hel del medlemmar som skulle förbjudas att informellt träffa statsråd? Ska det vara skillnad på höger- och vänsterextremister? Ska det vara skillnad på middagar och kaffepaus?

Det gäller därför att undvika att reagera överilat. Det finns också en poäng i att kunna träffa, även i sociala sammanhang, personer som representerar motbjudande organisationer. Det är inte alltid isolering förbättrar situationen.

Det handlar snarare om omdömet och bakgrunden hos personen som träffar extremisterna. Den som har varit tydlig i tidigare ställningstagande om demokrati, yttrandefrihet och markering mot extrema åsikter och extremister kan gott kunna dricka kaffe eller vara på samma middag som personer från organisationer med obehagliga eller hotfulla åsikter. Det gäller att undvika att låta sig utnyttjas, något som var ett problem i tidigare kontakter under kalla kriget med organisationer med anknytning till kommunistdiktaturerna.

Det är här Mehmet Kaplan brister. Han såg ingen yttrandefrihet i de danska Muhammedkarikatyrerna, har anklagat Säpo för att trakassera muslimer, jämfört jihadister med svenska frivilliga i vinterkriget och bjudit in en antisemit till riksdagen. Han har flera gånger, liksom den här gången, i efterhand bett om ursäkt.

Den här bakgrunden med felsteg och ursäkter i efterhand gör att frågorna kommer och att det blir mer viktigt för Kaplan än för andra att hålla tungan rätt i mun och markera mot olämpligt sällskap, och då innan sällskapet har avslöjats i medierna. Det har han inte klarat

Johannes Forsberg i Expressen har framhållit att tre miljöpartister, varav två i Grön ungdom och en föreslagen till partistyrelsen, har uttalat stöd för den despotiske turkiske presidenten Erdogan. De är alla aktiva i organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa, som grundades av Mehmet Kaplan. Åter väcks frågor.

Ansvaret för att Kaplan blev minister och ser ut att få sitta kvar ligger hos Miljöpartiets ledning, och inte hos statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna.  Så är det i koalitionsregeringar, varje parti bestämmer de egna ministrarna.

Så det är Åsa Romson och Gustav Fridolin som bör klara ut hur det ska bli med Mehmet Kaplan. Dags att bjuda några på middag?

Publicerat av

4 reaktioner till “Middag med Kaplan för Åsa Romson och Gustav Fridolin?”

 1. Hej Richard
  Läste hela ledaren i VLT vist är det skrämmande att Moderatledaren
  kritiserar en Miljöpartistisk ministers samröre med högerextrema personer, du har helt rätt smäll på fingrarna.
  Ove

  1. Det var inget fel, tvärtom, att Kinberg Batra var kritisk. Min poäng var att kritiken främst bör riktas mot Miljöpartiet, i praktiken utser varje parti i en koalitionsregering sina egna ministrar. När Kaplan väl avgick kan ändå den tydliga kritiken från Margot Wallström och Mona Sahlin ha ökat pressen, så MP accepterade att Kaplan avgick snarare än att då själva lämna regeringen. Men det är och förblir en väldig skillnad på att vara statsminister i en enpartiregering och en koalition.

 2. Hej Richard
  Vlt har hållit låg profil i frågan om Mehmed Kaplan andra medier följer upp det mer i dag kan man läsa i SVD en artikel om Kaplans framträdande 2009 där han likställer Israels agerande mot palestinier och Nazisternas behandling av Judar på 1930 talet .
  Det finns på film.
  Att göra jämförelser mellan utrotningen av Judar används ofta av personer som står nära högerextrema grupper .att förminska förintelsen har har alltid stått på deras agenda att en representant för MP ställer sig bakom det är skrämmande MP
  är en del av regeringen Mehmet Kaplan är en av ministrarna
  Löven kan blunda eller agera och sätta ner foten och driva Socialdemokratisk ideologi där Nazisympatisörer inte hör hemma.
  Ove

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *