Statsbärande partier kollapsar i Österrike

27-led-hofer

Leder. Högerpopulistiska FPÖ:s kandidat Norbert Hofer  vann första omgången i presidentvalet i Österrike.

Foto: TT

Gratulationerna strömmar in från Europas högerpopulister och högerextrema för att FPÖ:s kandidat Norbert Hofer vann första omgången i presidentvalet med 36 procent av rösterna. Nu blir det slutrond mot  Alexander van der Bellen, en oberoende kandidat som stöds av de Gröna. Han har varit emot åtstramningen av flykting- och invandringspolitiken, så det ser ut att bli två tydliga alternativ.

Presidenten har mest en ceremoniell roll ( i varje fall hittills, Hofer har antytt att en mer aktiv roll), vilket kan ha gjort det lättare för väljarna att proteströsta eller rösta på oprövade kandidater. Ändå är kollapsen för de två statsbärande partierna SPÖ (Socialdemokraterna) och borgerliga ÖVP anmärkningsvärd.

De partierna har dominerat politiken sedan andra världskriget och brukade få 40-50 procent av rösterna. Alla tidigare presidenter har kommit från något av de två partierna. Nu fick deras kandidater 11 procent var!

Partierna vid flera tillfällen, som nu, bildat stora koalitioner. I senaste valet fick de knappt över 50 procent av rösterna tillsammans, så det räckte precis till egen majoritet. Resultatet i presidentvalet tyder på att de inte når den nivån nästa gång.

Österrike visar faran med breda koalitioner. Det ger större utrymme för missnöjespolitiker, och det saknas ett realistiskt alternativ till den sittande regeringen. Inte blev det bättre av att partierna också vant sig vid att dela poster i offentlig förvaltning mellan sig.

I Sverige har beröringsskräcken varit för stor mellan S och M. Det har givit MP större utrymme och försvårat breda uppgörelser. Nu finns dock några exempel, också från Västmanland, på lokalt samarbete mellan S och M

Österrike visar dock farorna med att de stora partierna regerar ihop nationellt. Det vore därför bra med mer samarbete mellan S och M, men en gemensam regering vore att gå för långt. Det skulle kunna kunna leda till stora väljarförluster och ett ännu besvärligare politiskt landskap.

Publicerat av

2 reaktioner till “Statsbärande partier kollapsar i Österrike”

  1. Jag håller med om att en stor koalition mellan S&M skulle lägga en död hand på det politiska livet. Hellre då en majoritetsregering med S, MP och minst två av de tre mindre borgerliga partierna, ungefär som i Västerås kommun.

  2. Jag är inte allt för tveksam till S&M som regeringallternativ. I alliansen måste moderaterna dras med centerpartiet och ett folkparti som bara vill lägga sig i familjers vardagsliv medan det då åt socialdemokraterna bara återstår miljöpartiet och ett postkommunistiskt parti. Det duger inte som underlag för seriös politik; med seriös menar jag gränsskydd, tillväxt, motorvägar kanoner och fabriker. S&M har i decennier haft detta gemensamt och med gott stöd från folkmajoriteten. Basindustrin och de återstående kärnkraftverken kan då också räddas.

    Den nuvarande laguppställningen ger småpartierna makten att slänga en skiftnyckel i maskineriet utan att känna sig egentligen ansvariga. Blir valresultatet efter 2018 en uppdelning på tre stora partier så behöver man ha med två av dessa i regeringsunderlaget för att kunna föra en seriös politik. Kombinationerna blir S&M, S&SD och SD&M. De två senare verkar falla på att både Löfven och Batra är för barnsliga för att svälja fötreten. Då återstår S&M eller att förvalta ett fortssatt förfall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *