Det ser ut att bli Trump

14-led-urspårat

Vinnare igen. Donald Trump vann alla fem primärvalen.

Foto: TT

Efter nattens Supertisdag (det har varit gott om dem) ser det ut att bli svårt att stoppa Donald Trump från att bli Republikanernas presidentkandidat, även om det ännu inte är avgjort. Hillary Clinton ser däremot ut att i praktiken vara klar som Demokraternas kandidat.

Det är på sitt sätt märkligt att det spelar så liten roll vem som har bäst chans att vinna själva presidentvalet i höst. Opinionsmätningar har i månader visat att Bernie Sanders slår alla Republikanska motståndare, medan Hillary Clinton förlorar mot John Kasich och har en knapp ledning över Ted Cruz.

Kasich klarar sig klart bäst av Republikanerna och Trump sämst. De som klarar sig sämst i opinionsmätningarna ser ändå ut att bli partiernas kandidater.

Frågan är hur omvärlden ska hantera Trump, som fortsätter att hävda att andra länder, som Kina, Mexiko och Natoländer har dragit fördel av USA. Kampanjen har en tydlig udd mot omvärlden.

Tidigare var kritiken tydlig, i Storbritannien var det till och med förslag om att vägra Trump inresa. Även om det mesta ännu tyder på att Trump förlorar ser han ändå ut att bli kandidat för ett av de två stora partiernas i världens supermakt. Hur kritiska mot Trump bör politiker i andra länder vara, och bör de, likt president Obama om Brexit, ge väljarna i USA råd om hur de bör rösta?

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *