Spännande utan S i Arboga

Så har då den nya brokiga majoriteten i Arboga trätt till. Alla utom Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. En mycket knapp majoritet, 41-40, om än i praktiken kanske något större om SD har problem med närvaron.

Förändringen verkar ha gått smärtfritt, presidierna har bytts ut och Socialdemokraterna är nu andre vice ordförande i alla nämnder. Bra så, den nya majoriteten bör få genomslag i alla nämnder.

När det blev majoritetsbyte i Fagersta och S bytte från V till M var det desto struligare. Vänsterpartiet menade att presidier bara kunde bytas ut där ordföranden, det vill säga en vänsterpartist, byttes ut. I nämnder där det redan satt en socialdemokrat skulle det inte gå att nyvälja presidium.

Den nya kommunalrådet Anders Röhfors (M) var påtagligt försiktig både i den tidigare länkade artikeln och i Radio Västmanland.  Andra var desto mer entusiastiska över att Socialdemokraterna för första gången på 97 år inte styr.

I praktiken saknas nog utrymme för en radikalt ny politik. Det gäller att hålla ihop den breda majoriteten och mycket kan rulla på automatiskt, särskilt i mindre kommuner som Arboga.

Maktövertagandet handlar också mer om att Socialdemokraterna har imploderat, de tycks inte ens klara att ha en 1 majdemonstration.

Även om de radikala förändringarna uteblir är det bra att Socialdemokraterna förlorar makten. De lärde inte av hur det hade gått i andra kommuner med långt S-innehav, där de andra till slut tröttnade på Maktpartiet och bildade breda brokiga koalitioner.

På några håll, som för Peter Eriksson (MP) i Kalix och Stig Henriksson (V) i Fagersta, kunde ledaren i den nya majoriteten vinna många nya röster i nästa val.

Blir det också så i Arboga? I så fall krävs nog tydligare ledning av Anders Röhfors (M).

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *