Falsk debattartikel kom även till VLT

Eskilstuna-Kuriren (E-K) publicerade en falsk debattartikel som miljöpartisten Sümeyya Gencoglu uppgavs ha skrivit. Där Yasri Khan, som fick kritik för att inte ta kvinnor i hand, togs i försvar, Islamofobin, förtäckt som drev mot Miljöpartiet, sades bara växa i styrka. Det fanns formuleringar om patriarkatet med sin vithetsnorm och hjärntvättade kvinnor som förrådde sitt kön när de stämde in kritiken av Khan.

En formulering var ”Jag drömmer om ett Sverige…där det är lika accepterat att bo i hippiekollektiv som att bo i muslimskt shariaområde eller bo på Svensson-sätt med dekadenta västerländska värderingar.”

Artikeln skickades också till VLT och jag fick den som debattredaktör. Den var listigt skriven, mejladressen innehöll  Sümeyya Gencoglu. Hon presenterades som miljöpartist och ledamot av utbildnings- och utbildningsnämnden.

Det kunde vara frestande att publicera artikeln, den skulle säkert väcka reaktioner och repliker. Men det var ändå något som inte kändes rätt.

Jag kollade först utbildningsnämnden i Västerås och såg att Gencoglu inte fanns med där. Då googlade jag hennes namn. Och visst, hon fanns och var ledamot av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Halmstad.

På hennes blogg fanns ett inlägg från 2014 där Mehmut Kaplan försvarades efter att då ha blivit angripen av Nalin Pekgul. Rubrik och första mening var:

Drevet mot Mehmet Kaplan bygger på rasism och osanning

Rasismen och islamofobin visar sig tydligt i kritiken mot Mehmet Kaplan (MP)…Enligt Google hade E-K publicerat artikeln VLT fått, men när jag klickade på länken försvann den, vilket säkert berodde på att E-K då upptäckt sitt misstag.

Jag följde våra rutiner och krävde adress och telefonnummer av skribenten, och framhöll att det inte räcker med en e-postadress. Något svar fick vi aldrig och därför var det inte aktuellt att publicera artikeln.

Det är dock en mycket obehaglig upplevelse att få reda på att artikeln var falsk, även om misstanken redan fanns. Ett mycket fult och ganska skickligt försök att få in en falsk artikel och smutskasta en MP-politiker.

En viktig varningssignal för framtiden. Det går aldrig att garantera att skickliga bedragare inte lyckas, men det här visar att det gäller att vara försiktig och försäkra sig om att okända skribenter verkligen finns och dessutom är de som har skrivit artikeln.

 

 

 

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Falsk debattartikel kom även till VLT”

  1. Respekt för Din noggrannhet som stoppade fejkartikeln i VLT. Källkritik, källkritik och återigen källkritik är oerhört viktig i dagens mediecirkus! Risken är ju tyvärr att bedragarna lär sig och blir ännu skickligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *