Kanada vill också ha Storbritannien i EU

20-led-trudeau-och-EU

EU-vän. Kanadas premiärminister Justin Trudeau (L), här med EU-parlamentets talman.

Foto: TT

Först lyfte anhängare av brittiskt EU-utträde fram Norges EES-avtal som ett alternativ till fortsatt medlemskap. De fick svar på tal av Norges Europaminister Elisabeth Aspaker (H).

Hon tyckte det vore sämre för Storbritannien och menade ett ”norskt” avtal skulle leda till att Storbritannien var tvungen att acceptera mängder av nya EU-regler utan att vara med och fatta besluten. (Det går att fråga sig varför Norge i så fall fortsätter med ett så dåligt avtal i stället för att bli EU-medlem, men det är en annan historia).

Därefter har Kanadas handelsavtal lyfts fram som en möjlighet. Det gick inte bättre det.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau  (L) var tydlig med att Storbritannien borde stanna i EU. Kanadas avtal med EU tog många år att förhandla fram och är ännu inte helt i hamn.

Utöver högerpopulister i olika länder är det således svårt att finna utländska leder som stöder Brexit. Opinionsmätningar och spelbolags odds tyder också på att ”stanna kvar” vinner.

Min liberale bekant Sandy Walkington, som jag valarbetade för med föga framgång förra våren, är aktiv i kampanjen på ”stanna kvar” sidan. Sandy är dock pessimistisk, och fruktar ett nederlag. Hoppas han har fel, men observationen från ”fältet” är värd att notera.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *