Hurra för att Sverige kan ha minoritetsregeringar

 

22-led-kinberg

Mandatmatematik. Med vem vill M att Sverige ska fungera?

Dagens Nyheter har en nyhet om att moderater funderar på framtida samarbete med Miljöpartiet. Motiven skulle vara att Miljöpartiets nya mer pragmatiska ledning och kongressens uppslutning bakom regeringsdeltagande gör MP lättare att samarbete med.

Det handlar också om mandatmatematik. Det är med dagens opinionssiffror osannolikt att Alliansen får egen majoritet i nästa val. Moderaterna tror inte det går att ha ett organiserat samarbete med Sverigedemokraterna.

Då skulle stöd av Miljöpartiet kunna ge majoritet åt en alliansregering. 2006-2010 styrdes Västerås av Västeråsalliansen, som då bestod av de borgerliga partierna och Miljöpartiet

DN-artikeln kan dock ha varit att koka soppa på en spik. Partiledaren Anna Kinberg Batra var skeptisk och frågan är hur representativa de positiva tillfrågade var. Men visst kan det bli problem för en eventuell framtida alliansregering utan egen majoritet.

Det finns dock fler partier att samarbeta med. I flera frågor står Moderaterna närmare Socialdemokraterna än Miljöpartiet. Ibland är det, också sker i dag, möjligt att få igenom alliansförslag med stöd av SD.

Det vore därför oklokt att ge Miljöpartiet en särställning som samarbetspartner. Miljöpartiet skulle knappast heller vinna några väljare från vänster genom att samarbeta organiserat med eller utanför regering med de borgerliga.

Möjligen kunde MP med en mer pragmatisk mittenlinje däremot vinna över en del väljare som i dag stöder allianspartierna. Så resultatet kan bli en nettoförlust av väljare för alliansen och en nettoförlust för Alliansen+MP. Ingen höjdare för Alliansen.

Samarbetsdebatten visar också att det är bra att den svenska författningen ger utrymme för minoritetsregeringar, som kan söka stöd åt olika håll och få igenom sin budget så länge det finns finns någon majoritet för en annan samlad.

Den tyska författningen närmast kräver majoritetsregeringar. Det har i flera fall, som nu, har gjort att de två stora partierna Kristdemokraterna och Socialdemokraterna har regerat tillsammans. Österrike har en liknande tradition.

I båda länderna tappar de här partierna stöd. Det blir ett mer låst politiskt läge och utrymmet ökar för protestpartier till höger och vänster.

S och M bör vara beredda att samarbeta mer i sakfrågor, men helst bör en ”stor” koalition på riksplanet undvikas.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *