Gillar du identitetspolitik: flytta till Bosnien

Länkar till en krönika i DN av Maria Schottenius om hur illa det är ställt i Bosnien. Fred är visserligen bättre än krig, men Daytonavtalets strikta etniska uppdelning har lett till korruption och politiker som klänger sig fast vid gamla fiendebilder. Det leder i sin tur att begåvade och hederliga människor emigrerar.

I svensk inrikespolitik finns krav på identitetspolitik och ”rasifiering”. I en

Här finns intressanta observationer om hur det är i Bosnien. Schottenius skriver om ett samtal med Aida Serdar:

”Jag tror på vägar. Alla har sina vägar och kan välja sina vägar. Det är ett öppnare sätt att se på människor än att tala om deras rötter.”

Hon säger också att man väldigt lätt ”blir den identitet som är förtryckt”, vilket påverkar relationerna på ett destruktivt sätt. Tidigare fungerade Bosnien som ett mångkulturellt mönster med dess integrerade blandning av religioner och kulturer.

…….

Aida Serdar, liksom alla jag pratar med om Bosnien, menar att Daytonavtalet, som delade upp landet enligt etniska principer, har inneburit katastrof för just Bosnien som hade så många kulturella och religiösa grupperingar. ”Fyra hundra ministrar? Vilken stat i världen kan betala för en sådan byråkrati?”

Medan landet dräneras på utbildade människor borras de som är kvar ner i sin etniska identitet och korruptionen växer.”

Just det är huvudinvändningen på grupptänkande och identitetspolitik. Den riskerar att leda till djupnande konflikter i stället för ökat förståelse och tolerans:

Så gillar du identitetspolitik, varför inte flytta till Bosnien.

 

Publicerat av

3 reaktioner till “Gillar du identitetspolitik: flytta till Bosnien”

  1. ”Jag tror på vägar. Alla har sina vägar och kan välja sina vägar. Det är ett öppnare sätt att se på människor än att tala om deras rötter.”
    OJ oj oj den där trycker en på rätt sätt. Ingen land har lika många begåvade medborgare per capita så som Bosnien har….i utlandet 🙁
    Men sakta men säkert börjar nya generationen vakna och inse att det är framtiden som man kan faktiskt påverka och inte historien så som många korrumperade politiker i Bosnien gör idag.
    Samma sak sker med Kroatien. Landet dräneras på alla läkare som söker lyckan i EU.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *