Sverige måste vara förberett om Trump vinner

24-led-trump

Kan vinna. Nu leder Donald Trump knappt över Hillary Clinton i opinionsmätningarna.

Foto: TT

Hjälp, nu har Donald Trump tagit ledningen i en sammanvägning av opinionsmätningarna. Visserligen mycket knappt och visserligen är mätningarna inte alltid tillförlitliga, men ändå. Trump är i kapp Hillary Clinton, som alltmer framstår som Trumps önskemotståndare.

Tveklöst är Clinton kvalificerad för att bli president och jag skulle ha röstat på henne. Men många ogillar Clinton, som har tillhört den i år så kritiserade  ”eliten” och etablissemanget i årtionden.

Demokraternas ledning krattade manegen för Clinton, och tyckte nog att det var ”lagom” med en utmanare som Bernie Sanders ute på vänsterkanten. Sanders hänger dock med än, och har hela tiden klarat sig bättre i opinionsmätningar mot Trump. (De redovisas inte längre på sajten RealClearPolitics).

Nu måste Sverige börja förbereda sig på vad som händer om Trump vinner och Nato försvagas. Det kunde leda till att vårt säkerhetspolitiska läge försämras drastiskt. Visst talar ändå det mesta för att Trump förlorar, men nu måste det finnas en beredskap för att han vinner.

Regeringen behöver  fundera över hur den skulle agera, och de borgerliga partierna på om de kan behöva modifiera kraven på Nato-inträde. I varje fall brådskar det med att stärka försvaret.

Publicerat av

11 reaktioner till “Sverige måste vara förberett om Trump vinner”

 1. Bra att en del börjat inse att det är dags att EU och Västeuropa tar eget ansvar för sin säkerhetspolitik och inte friåker på USA. Äntligen!

 2. Snarare tvärtom. Hillary är en krigshetsare som söker konfrontation med Ryssland. Hon vill även få EU med på sin sida. Hennes beslut har kostat hundratusentals liv i Irak, Lybien och Syrien.

  Det vore mycket bättre med Trump som söker samarbete istället för konfrontation med Ryssland.

  1. Instämmer i att Hillary är en större krigshetsare än Trump. Svensk medias rapportering av Trump är 100% agendastyrd. Ledarskribenten har inte satt sig in i Trumps politik utan går på autopilot för att han är republikan. Men det är bra om Västeuropa tar ett eget ansvar för sin säkerhetspolitik oxh slutar åka snålskjuts på USA. Tack för ordet.

   1. Hur då autopilot? Mina invändningar mot Trump handlar om hans bristande respekt för politiska motståndare, konspirationsteorier, typ att motståndaren Ted Cruz pappa skulle ha varit inblandad o mordet på president Kennedy, förslaget att hindra alla muslimer (sedan modifierat med att den kan bli undantag) att komma in i USA, idén att tvinga Mexiko att betala för en mur efter den långa landgränsen, tron att USA ständigt har blivit lurat och förlorar på en öppen handel.
    För Sverige vore det ett problem om Nato/USA försvagades. Vi har historiskt behövt en motvikt till Ryssland. Jag är övertygad om att människor i våra baltiska grannländer skulle vara lugnare med Clinton än med Trump. De vet vad ett ryskt hot vill säga.

 3. Naivt, var ordet – sa’ Bull.
  Vart tog det allt aggressivare Ryssland/Putin vägen?

  Vissa insikter spirar;
  ju mer oberoende vi är av NATO&Onkel Sam’s piruetter
  ju säkrare lär vi ha det.
  10 ytterligare gamla Potemkin-tanks på Gotland kanske lugnar en del men för Putin är det inte ens en fluglort.

  Försvaret ska bättras.
  Men de som inte förstått det tidigare har väl blivit fullständigt klar över saken de senaste dagarna
  när den ena samhällskuggen efter den andra ”rasat”.

 4. Appelblom verkar inte ha följt några tidigare Amerikanska presidentvals kampanjer,alla tidigare har varit i vårt mått smutsiga
  allt ska upp till ytan men till skillnad från tidigare kampanjer finns det nu en som inte är köpt av dom multinationella bolagen.
  Amerikanska krigsindustrin är nog inte speciellt nöjda med en kandidat som inte står i tacksamhets skuld till dom.
  Kanske men det är inte presidenten som har avgörandet slipper vi
  ytterligare Amerikanska inblandningar i andra länders inrikes politik.(Irak hadde inga kemiska vapen)
  Att Ryssland skulle vara intresserade av att ockupera Sverige
  är nått som försvars och försvars industrin sedan andra världskriget försökt lura i oss ,fienden har alltid kommit från öst.
  Ryssland är världens största land vad ska dom med ett litet plutt
  som Sverige.
  Argumentet att dom vill flytta ut sin gräns är överspelat.ett krig i dag styrs 1000 tals mil bort av personer som sitter framför en dator och styr målsökande drönare eller långdistans vapen.
  Det är Amerikanska folket som väljer president och jag tror att dom väljer den som dom tror är bäst för dom.

  Ove

  1. Det stämmer att det ofta har förekommit smutsiga inslag i USA:s (och i andra länders) valrörelse. Det betyder inte att det saknas gradskillnader, och att alla kan dras över en kam.
   Jag tycker att Trumps uppträdande,h ständiga personangrepp och spelande på fördomar är värre än vad vi är vana vid.
   Likaså är det överdrivet att hävda att alla andra är köpta, med det argumentet kan bara riktigt rika, som Trump bli aktuella som president.
   När det gäller Ryssland har vi olika syn. Ryssland har militärt gått in i Georgien och Ukraina, oppositionen hålls allt kortare, propagandan både mot inhemsk befolkning och andra länder ökar, nationalistiska teman lyfts fram för den egna befolkningen. Detta kombinerat med korruption och en skakig ekonomi tycker jag är allvarliga orostecken. Farligare för våra baltiska gtannländer, men också för Sverige finns skäl att stärka det kraftigt nedrustade försvaret.

 5. Tack för svar.
  Det stämmer inte att bara dom riktigt rika kan bli President om man inte tar emot gåvor från intresse grupper ,Berni kan fortfarande bli president och han tar inte heller emot mutor.

  Förstod att du skulle hänvisa till Rysslands angrepp på Georgien och Ukraina i båda dom länderna bor det Ryska minoriteter som vill tillhöra Ryssland,det finns även liknande minoriteter i dom Baltiska länderna .Efter andra världskriget flyttade en hel del ryssar till Baltikum där dom behandlade Balterna väldigt illa,
  om inte Balt länderna gått med i Nato skulle risken för en ny ockupation varit överhängande .
  Va jag vet finns ingen Rysk minoritet i Sverige,vad skulle anledningen vara att gå in i Sverige Ekonomiskt? om Ryssarna går in kollapsar Svensk ekonomi,vad jag vet finns ingen ting som inte Ryssarna redan har som finns i Sverige.
  Nej du upprustning av Sverige de är att slänga pengarna i sjön
  bättre att lägga pengar på dom fattigaste pensionärerna.
  Om nu hotbilden är så stor som du försöker göra gällande så är det väl bättre att gå med i NATO direkt.
  Ove

 6. Militarismen är människans enda fiende.
  Och nu även klimatförändringen som förhoppningsvis för det goda med sig att människan får annat att tänka på än att slå ihjäl varann.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *