Ingen energikick för regeringen

25-regeringen

Nystart? Statsminister Stefan Löfven (S) har ombildat regeringen.

Foto: TT

Det blev inte så mycket av Stefan Löfvens byte av ministrar. Det hade spekulerats om stora ommöbleringar och jämförts med Göran Perssons alla rockader och oväntade val av ministrar.

Nu blev det bara tre nya ministrar och några flyttade ansvarsområden. Framtidsminister Kristina Persson (S) avgår (framtiden är redan avklarad?) Ann Linde (S), i dag statssekreterare hos Anders Ygeman, blir EU- och handelsminister.

Miljöpartiet hade förlorat Åsa Romson och Mehmet Kaplan i den inre turbulensen. De ersätts av tidigare språkröret och EU-parlamentarikern  Peter Eriksson  och av Karolina Skog, fram till nu kommunalråd i Malmö. Nya språkröret Isabella Lövin stannar kvar som biståndsminister, men får också ansvar för klimatfrågor

Ibrahim Baylan blir samordningsminister, en post regeringen kan behöva. Lite märkligt dock att han behåller ansvaret för energin., En samordnare borde inte ha några egna ansvarsområden.

Så det bidde inte mycket mer än en tumme av regeringsombildningen. Fast det är egentligen inte förvånande.  Till skillnad från Göran Persson leder Löfven en koalitionsregering. Det betyder att båda partierna måste vara överens när ansvarsområden förs från en minister från det ena partiet till en minister från det andra.

Det är i praktiken svårt att minska antalet MP-ministrar. Och blir det inte färre MP-ministrar kan det vara svårt att bara skära ned på antalet ministrar från S.

Därför var Stefan Löfvens utrymme begränsat.

Han hade dock kunnat byta ut fler S-ministrar och flyttat ansvarsområden mer mellan dem. Men avstod även från detta.

Så det är svårt att se hur ombildningen skulle kunna innebära någon nystart eller energikick för regeringen.

Däremot blir bilden av det pragmatiska Miljöpartiet än tydligare. Peter Eriksson har länge, ända sedan han manövrerade ut S i Kalix, varit inriktad på att styra och ställa. Karolina Skog beskrivs om ganska liberalt sinnad. Hon ska till och med vara emot identitetspolitik och könskvotering(!)

Publicerat av

En kommentar till “Ingen energikick för regeringen”

  1. Tja, att röra om i grytan ska ju inte vara ett självändamål. Jag tycker det är klokt att inte ändra och rumstera om i onödan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *