Tänk om nya skånska toppolitiker vore danskar

 

27-led-mats-persson27-led-ny-regering

Danskar? Nya minstrarna Anne Linde (S), längst till vänster och Karolina Skog (MP), tvåa från höger, kommer från Skåne. Det gör också nya språkröret biståndsminister Isabella Lövin (MP). Så även Liberalernas nya ekonomiskt politiska talesperson Mats Persson.

Foto: Riksdagen och TT

Fredrik Lindström spekulerar i SVT om vad som hade hänt om Skåne, Blekinge och Halland hade förblivit danskt. Spännande tanke, det var många kända svenskar som då hade varit danskar. Särskilt skåningar har haft stort inflytande i Sverige.

Det märktes också i nya politiska utnämningar. Två av tre nya ministrar,  Anne Linde (S) och Karolina Skog (MP) kommer från Skåne. Isabella Lövin, nyblivet språkrör och bistånds- och klimatminister kommer likt Anne Linde från Helsingborg i Skåne. Mats Persson är Liberalernas nya ekonomiske talesperson efter Erik Ullenhag. Han kommer också från Skåne.

Så vad hade hänt om de istället hade varit danska politiker? Det kan krångla till sig redan i partivalet. Trots stora likheter mellan Sverige och Danmark finns skillnader i partisystemet.

Anne Linde borde ha det lättast. Kan hon klara den kärvare tonen om flyktingar och invandrare (kanske lättare efter att hon varit med om att lägga om den svenska politiken) finns De danska Socialdemokraterna som ett etablerat systerparti.

Mats Persson har det svårare. I Danmark finns tre liberala partier i Folketinget. Stora Venstre  är stort och  är för tillfället ensamt i en ”liten” enpartiregering. Venstre har i Sverige fått kritik för ett på gränsen till högerpopulistiskt budskap om invandrare och flyktingar.

Radikale Venstre är socialliberalt, litet, mer flyktingvänligt och brukar samarbeta med Socialdemokraterna.

Liberal Alliance är mindre. marknadsliberalt, vill ha mycket frihet och låga skatter.

Karolina Skog och Isabella Lövin har det än besvärligare. De gröna har aldrig kommit in i folketinget. Närmast till hands ligger nog något av Alternativet, en utbrytning ur Radikale Venstre med humanistiskt-grönt budskap, Radikale venstre som är mer grönt än Liberalerna i Sverige eller Socialistisk folkeparti, mindre marxistiskt präglat än Vänsterpartiet i Sverige.

Så vilket parti vore bäst för dem och andra politiskt aktiva skåningar om de vore danskar? Kan vara svårt att välja. Nog bäst att Skåne blev svenskt.

Själv skulle jag välja Radikale Venstre, med Liberal Alliance som tvåa.

 

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Tänk om nya skånska toppolitiker vore danskar”

  1. Ja skulle behöva lite Danskt tänkande när det gäller den
    sanslöst dåliga migrationspolitiken vi har i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *