Som man bäddar får man ligga, David Cameron

30-led-cameron

Illa ute.  Premiärminister David Cameron i kampanj med Londons Labourborgmästare Sadiq Khan för att stanna i EU.

Foto: TT

Nu är det mindre än en månad kvar till folkomröstningen Storbritannien ska stanna kvar i EU. För Sverige är det angeläget att britterna röstar för att bli kvar.

För premiärminister David Cameron kan det sluta illa oavsett utgång. Blir det majoritet för att lämna kan Cameron knappast sitta kvar.

Den officiella linjen är visserligen att regeringen fortsätter och då får försöka förhandla fram bästa möjliga avtal med EU. Cameron andra ”stannakvaranhängare” i regeringen har dock hävdat att Storbritannien skulle få ett dåligt avtal och hotas ekonomisk  tillbakagång om det blir majoritet för utträde.

Det vore då märkligt om samma personer efteråt ska försöka förhandla fram ett avtal de själva sagt kommer att bli dåligt. Så det rimliga är att Cameron får avgå om Brexit vinner.

Som den länkade artikeln visar kan Cameron också få problem om stanna kvar vinner. Det Konservativa partiet är djupt splittrat och en del motståndare är bittra på hur Cameron driver valrörelse.

Regeringens majoritet är 16 röster, vilken snabbt krymper i hop om tillräckligt många bittra EU-motståndare bestämmer sig för att göra livet surt för Cameron.

Det vore rätt åt Cameron. Löftet om folkomröstningen var ett sätt att hålla ihop partiet inför valrörelsen förra året och undvika att väljare gick över till EU-kritiska Ukip. Många misstänker att Cameron räknade med att den EU-vänliga Liberala koalitionspartnern skulle stoppa förslaget.

Så fick Cameron oväntat egen majoritet genom att De Konservativa krossade Liberalerna och fick då genomföra folkomröstningen. Rimligt i sig att att hålla vallöften, men visar faran av att sätta taktik först.

Därför finns goda skäl att vad gäller David Cameron påminna om ordspråket ”Som man bäddar får man ligga”

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *