Anonyma hot i traditionella brev är svåra att spåra

13-led-post

Ett brev på posten. Dödshotet mot Lars Kallsäby kom inte digitalt, utan via brevlådan.

Foto: VLT:s arkiv

 

Kommunalrådet Lars Kallsäby (C) har utsatts för dödshot på grund av det eventuella asylboendet i Barkarö. Det är bara att hoppas att hotet inte är på fullt allvar, men det är rätt att polisanmäla.

Både för att allmänt markera att grova hot inte får accepteras och för att om möjligt försöka spåra vem som står bakom. Det är djupt oroande att hoten och tonfallet har blivit hårdare genom inlägg i sociala medier mot politiker och tjänstemän.

Som Magnus Edström (MP) framhåller kan det bli svårare att rekrytera förtroendevalda i framtiden om de kan förvänta hot och hat mot dem själva och familjen. Det kan i förlängningen hota demokratin.

Samtidigt är vi ironiskt nog på ett sätt tillbaka på ruta ett. Det är det digitala genombrottet som har bidragit till att tonen har blivit råare.

Det är inte säkert att de oförskämda och hotfulla har blivit fler, men de kan nå fler och lättare agera gemensamt. Det ökar genomslagskraften.

Men dödshotet kom i ett klassiskt pappersbrev på posten. De digitala fotspåren försvinner inte och det går att spåra varifrån hoten har sänts.

Då är det mindre riskabelt för den hotfulle att skicka ett anonymt brev och lägga det på brevlådan. Vilket den som hotade Lars Kallsäby också gjorde

Publicerat av

6 reaktioner till “Anonyma hot i traditionella brev är svåra att spåra”

 1. Klimatet har varit rått länge!
  Förföljelsen av SD sympatisörer har pågått länge i media och
  av fackliga organisationer. Får ej glömma de extremistorganisationer som huserar på vänsterkanten som tydligen får göra vad som helst bara de är på den ”goda” sidan.
  Den förföljelse som har pågått länge är i liknelse av den häxjakt som
  pågick under 1400-1600-talet eller den förföljelse av en viss folkgrupp som pågick i Tyskland under 1930-40 talet.
  Ja det är vad vi SD sympatisörer har fått utstått nu länge.
  Hot och förföljelser samt brottsliga handlingar är förkastligt och är inget som ska förekomma i en demokrati.

  1. Håller med i fördömandet av hot och förföljelser, och att de bör fördömas varifrån de kommer. Men att jämföra behandlingen av SD med judeförföljelserna i Tyskland är djupt osmakligt och kränkande mot de miljoner som mördades av nazisterna. Det finns också gott om exempel på hot och hat från aktivister från yttersta högern.

   1. @Richard Appelbom: Håller med i det du skriver men tror samtidigt att uttrycken kan komma från en frustration över att det politiskt korrekta samhället så uppenbart förvanskar verkligheten och motarbetar oliktänkande. Det är lite Orwellskt nyspråk över rätt mycket tycker jag. Det skapar frustration. Att fanatiskt förneka uppenbara problem i samhället är egentligen rätt löjligt. Vem försöker man lura och varför?

    Jag vill tipsa om denna insiktsfulla ledare av Sakine Madon i Expressen 2016-06-11:
    ”Medier har visst vinklat, Virtanen”
    http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/medier-har-visst-vinklat-virtanen-1/

    Jag vill inte välja ut något speciellt att citera för hela artikeln bör läsas. Men slutorden i artikeln kan inte upprepas nog mycket tycker jag: ”[…] Och journalistiken tappar i förtroende när den säger sig stå för neutralitet men inte gör det. […] Det om något stärker det missnöje som SD och hatsajterna rider på.”

    Jag tror att SD har en bred skara av anhängare bara för att seriösa alternativ tycks saknas. Här har medierna ett stort ansvar som de inte alls har tagit.

    1. Sakine ska ju i höst börja skriva ledare åt VLT och jag ser fram emot att arbeta med henne.

   2. Osmakligt , ja då kanske du inser mer hur förföljelsen har bedrivits
    i Sverige mot de som tänker ”fel”.
    RÖSTA NEJ TILL RASISM som lyste upp riksdagshuset inför
    valet 2010 var väldigt osmakligt.
    Kränkande, de miljoner som mördades blir nog mer kränkta av
    att du påstår att de blir kränkta. av min jämförelse.
    Ja gott om hot och hat från aktivister från högern.
    Skillnaden är att det inte gullas med dem som det har gjorts med vänsteraktivister.

    1. Jag kan bara svara för mig själv, har inte ”gullat” med odemokratiska eller hotfulla vänsteraktivister, senast i dagens andraledare i VLT. Men det gör det inte mindre viktigt att markera och debattera mot hotfulla och hatiska rasister och personer långt till höger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *