Går det verkligen att vara med i fotbolls-VM i Ryssland?

14-led-huliganer

Bråkigt. Fransk polis till angrepp vid supporterbråk under fotbolls-EM.

Foto: TT

Det framstår tydligt att de ryska huliganerna hittills  har varit drivande i våldsamheterna under fotbolls-EM. Än mer oroande är att våldsamheterna har fått stöd av politiker  och andra. Även sportminister Mutko var först överseende mot huliganerna, för att sedan ändra sig. Nu har Uefa varnat Ryssland och regeringen tar officiellt avstånd från bråkmakarna.

Den våldsamma huligankulturen i Ryssland och myndigheternas oförmåga att från början vara tillräckligt tydliga i sitt avståndstagande väcker frågor inför fotbolls-VM i Ryssland 2018.

Det är rimligt att även andra länder än fungerande demokratier för arrangera VM och OS. Hela världen är tyvärr inte demokratisk och internationella idrottstävlingar måste kunna äga rum i många olika länder.

Därför är det i allmänhet rätt att avvisa bojkottkrav, som när Vitryssland, eller för den delen Ryssland, arrangerade hockey-VM. Men ett minimikrav är att publiken avstår från våld och bråk, samt att myndigheterna är glasklara i sina fördömanden av huliganer när de är våldsamma eller ger uttryck för rasism med mera.

Här krävs uppryckning från Ryssland, annars bör frågan om det är rimligt att deltaga i nästa fotbolls-VM väckas på allvar. (Sedan kanske Sverige inte klarar att kvalificera sig, men det är en annan historia.)

Publicerat av

En kommentar till “Går det verkligen att vara med i fotbolls-VM i Ryssland?”

 1. Mästerskap i Europa och jag anser att en rad olika länder inte
  tillhör Europa och ett av dem är Ryssland.
  Vilka fler länder?
  Turkiet, Kazakstan, Israel, Azerbajdzjan.
  Finns säkert flera som anses ”tillhöra” Europa.
  Bara flytta över dem till Asien där de hör hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *