Blir Trump vald kan vi behöva lära oss om riksrätt

Nu pågår spekulationer om vem Hillary Clinton respektive Donald Trump ska utse till vicepresidentkandidater.

Särskilt intressant om Trump. För skulle Trump, vilket vi får hoppas inte händer, vinna kan det bli ny dramatik om spådomarna om kaos och maktmissbruk slår in.

Kongressen kan genom riksrätt (impeachment) avsätta presidenten. För det krävs en majoritet i representanthuset och två tredjedelar i senaten. Enligt USA:s maktdelningsförfattning kan presidenten bara avsättas för grova brott som förräderi, men även misdemeanors” (förseelser) nämns i upprepningen av vad som kan orsaka riksrätt och avsättning.

Det gör det möjligt att avsätta presidenter utan att de kan bindas vid grova brott. Trump saknar starkt stöd i kongressen. Även Republikaner som stöder Trump uttrycker ofta reservationer.

Även om det är svårt att tro nu kan därför riksrätt vara ett sätt att avsätta Trump om hans regerande enligt en klar majoritet i kongressen spårar ur. I så fall blir vicepresidenten ny president. Så Trumps val av parhäst kan visa sig mycket betydelsefullt..

Publicerat av

2 reaktioner till “Blir Trump vald kan vi behöva lära oss om riksrätt”

  1. Vad är det som säger att det inte skulle kunna bli samma scenario om Hillary Clinton blir president?
    Hon har också en hel del på sitt samvete, slarv gällande hemlig e-post, Benghazi etc.
    Man får inte glömma att hon också är väldigt hatad i USA har mycket saker utöver ovanstående på sitt samvete.

    1. Tror inte det, svårt att se att tillräckligt många Demokrater skulle rösta för att avsätta henne. Republikanerna försökte dock att avsätta Bill Clinton genom riksrätt. Om det skulle komma fram direkta oegentligheter kunde saken komma i ett annat läge, men mina spekulationer handlade mer om en ”politisk” riksrätt än att någon avsätts för att ha begått brott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *