Fler borde gå tillbaka till riksdagen

16-led-stubb

Åter till riksdagen Alexander Stubb i Finland.

Foto: TT

Alexander Stubb blev bortröstad som partiledare för Samlingspartiet, Moderaternas finska systerparti. Han var finansminister och hade tidigare varit statsminister. Nu har Stubb tackat nej till nya ministerposter och ska fortsätta i riksdagen.      Han fick beröm för sitt beslut i en ledare i Hufvudstadsbladet.

Nu är det förstås långtifrån säkert att Stubb stannar länge som riksdagsledamot. Men kunde ändå inte låta bli att notera skillnaden jämfört med Sverige.

Här flyr ministrar och före detta partiledare riksdagen om de har fått avgå. Stannar de kvar är det uppenbart att de siktar på att göra något annat snarare än att tala om att de ska bli aktiva riksdagsledamöter.

Tidigare stannade politiker kvar längre i riksdagen. Tage Erlander avgick 1969 och valdes om för ännu en period i riksdagen 1970. Gösta Bohman avgick som M-ledare 1981, men var kvar i riksdagen ända till 1991.

Det finns naturligtvis också en poäng i att göra något annat i livet efter en politisk karriär. Men det borde vara mer naturligt att återgå till att vara ”backbencher” och fortsätta som riksdagsledamot efter en tid i regeringen. Det är ett viktigt förtroendeuppdrag att vara folkvald riksdagsledamot.

Kanske kan Åsa Romson (MP) bli ett föredöme och vända trenden. Hon verkar inriktad på att spela en aktiv roll i riksdagen efter att ha fått sparken som språkrör och då tvingats lämna regeringen. Några tidigare språkrör har också fortsatt att vara partipolitiskt aktiva.

Här kan dock MP:s regler om tidsgränser för uppdrag spela in.  De får lämna för att de måste, inte för att de förlorar förtroendet. Då kan det vara lättare att fortsätta på andra poster.

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Fler borde gå tillbaka till riksdagen”

  1. Jag blev också glad över Åsa Romsons beslut. Då slipper hon ju också en del spydigheter om att slå dank med statsrådspension. Och Peter Eriksson visar ju att det inte är så dumt att byta mellan olika uppgifter och få bred politisk erfarenhet, säkert till nytta för hans statsrådsjobb nu.

  2. Åsa Romson?
    När det gäller henne borde det införas något slags näringsförbud att överhuvudtaget få jobba med politik. Hon och flera andra politiker på den sidan och inom andra partier verkar HELT sakna verklighetsuppfattning. Vilket borde vara minimala kravet att få sitta i riksdagen/regeringen. Åsa Romson är precis som Mona Sahlin som båda lever i en helt egen värld antagligen fablernas värld. Kommer att tänka på den gamla tidningen ”En ding ding värld” där de båda skulle passa in hur de agerar som ”politiker”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *